Kompostimulta laskuri

Kompostimulta laskuri laskee paljonko kompostista syntyy multaa ja paljonko kotitalousjätettä voidaan vähentää vuodessa. Kompostoitava materiaali kutistuu huomattavasti kompostorissa, kun vesi haihtuu ja mikro-organismit hajottavat orgaanista ainetta.

Kompostilaskuri

Jätteen vähennys vuodessa: kg

Multatuotanto: kg

Kompostimulta laskuri laskee paljonko kompostorista tulee multaa

Mikä kompostori? Näin valitset oikean

Oikean kompostorin valinta on ensimmäinen askel, kun alat miettimään kompostin käyttötarkoitusta. Jos tarkotus on käyttää kompostia pääosin biojätteen kompostointiin, niin silloin paras ratkaisu on hyvin eristetty lämpökompostori, mikä toimii myös talvella. Yksi suosituimmista lämpökompostori malleista on Biolan pikakompostori. 

Jos tarkoituksena taas pääosin on kompostoida puutarhajätettä, niin siihen riittää kevyempi rakenteinen Biolanin puutarhakompostori. On myös olemassa kompostoreja mitkä sopivat sekä puutarhajätteille, sekä biojätteille. Kekkilän mökkikompostoriin voit oikeastaan laittaa kaikki maatuvat jätteet

Lämpokompostorin käyttö

Lämpökompostori pitää sisällään korkean lämpötilan, nopeuttaen orgaanisen aineksen hajoamista. Tämä saavutetaan tiiviillä rakenteella, eristyksellä ja joskus myös sisäisillä lämmityselementeillä. Korkea lämpötila mahdollistaa nopeamman kompostoitumisen ja tappaa myös mahdollisia taudinaiheuttajia ja tuholaisten munia. Lämpökompostointi voi muuttaa jätteet kompostiksi vain muutamassa viikossa, kun perinteinen kompostointi voi vaatia kuukausia.

Sijoita lämpökompostori suoraan maahan aurinkoisella paikalla, mutta vältä kuitenkin liiallista auringonvaloa, koska kompostori voi ylikuumentua. Aseta ensin kompostorin pohjalle karkeaa ainesta, kuten kompostikuiviketta. Tämä varmistaa hyvän ilmankierron ja kosteuden jakaantumisen. Pidä kosteutta yllä kompostorissa. Jos kompostori pääsee liian kuivaksi, niin voit lisätä vähän vettä kompostoriin. Sekoittele tai käännä kompostia, että ilma pääsee paremmin kiertämään ja lämpö jakautuu tasaisemmin.

Kompostikuivike - miksi sitä tarvitaan?

Kompostikuivike on olennain osa prosessia. Kompostikuivike auttaa säätämään kosteutta, sitomaan pahaa hajua ja parantamaan kompostin ilmankiertoa. Se myös parantaa massan ph-arvoa, nopeuttaa biojätteen hajoamisprosessia, sekä tekee lopputuloksesta ravinteikkaampaa multaa. 

Kuivike sisältää usein turvetta pääasiallisena raaka-aineena, mutta markkinoilla on myös olemassa turpeettomia vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi Kiteen huussi- ja kompostikuivike

Jälkikompostointi

Kompostointiprosessi ei useinkaan pääty siihen hetkeen, kun orgaaniset jätteet muuttuvat tummaksi, mullan kaltaiseksi aineeksi. Vaikka tämä aine näyttää ja tuntuu valmiilta kompostilta, sen hienostuminen ja parantuminen voi jatkua vielä merkittävästi. Tätä loppuvaihetta kutsutaan jälkikompostoinniksi.

Mikä on jälkikompostointi?

Jälkikompostointi on kompostin kypsymisvaihe, joka tapahtuu sen jälkeen, kun alkuperäinen aktiivinen kompostointivaihe on päättynyt. Se on aika, jolloin mikro-organismit jatkavat toimintaansa hajottaen monimutkaisempia orgaanisia aineita, kuten ligniiniä, ja muuttaen ne yksinkertaisemmiksi aineiksi. Tämä prosessi parantaa kompostin rakennetta, hajua ja ravinnepitoisuutta.

Jälkikompostointi varmistaa, että komposti on täysin kypsä ja vapaa mahdollisista patogeeneista tai haitallisista mikrobeista. Kypsä komposti on hajuton ja mukava käyttää. Se on myös helpommin liukenevaa ja sisältää ravinteita, jotka ovat heti käytettävissä kasveille.

Kuinka kauan jälkikompostointi kestää?

Aika riippuu monista tekijöistä, kuten lämpötilasta, kompostin kosteuspitoisuudesta ja siitä, kuinka aktiivisesti kompostia käännetään. Tyypillisesti jälkikompostointivaihe kestää 2-4 kuukautta, mutta se voi kestää pidempäänkin kylmissä olosuhteissa tai jos kompostia ei käännetä säännöllisesti.