Tietokoneella tulostaessasi klikkaa ensin molemmat sivu mainokset alhaalta nuolesta pois
prosenttilaskuri auttaa laskemaan alennusprosentit.

Prosenttilaskuri

Prosenttilaskuri - Nopea ja helppo tapa laskea prosentit

Prosenttilaskut ovat osa arkipäiväämme, olipa kyse sitten alennusprosentin laskemisesta tai prosenttimääräisen kasvun ennustamisesta. Mutta monelle meistä prosenttilaskut voivat olla haastavia tai jopa pelottavia. Onneksi on olemassa ratkaisu – prosenttilaskuri! Prosenttilaskuri on kätevä työkalu, joka auttaa sinua laskemaan prosentit nopeasti ja helposti ilman, että sinun tarvitsee turvautua monimutkaisiin kaavoihin tai laskuihin. Prosenttilaskuri on erinomainen työkalu niin opiskelijoille kuin ammattilaisillekin, jotka haluavat säästää aikaa ja vaivaa prosenttilaskennassa.

Prosenttilaskujen osaaminen on yksi tärkeimmistä matematiikan osa-alueista, mistä on oikeasti hyötyä arjessa

Koulussa tulee varmasti usein mieleen, että mitä hyötyä matematiikasta on normaalissa elämässä. Nyt kun koulusta on aikaa vierähtänyt useampi vuosi, niin voin sen verran paljastaa, että ainakin prosenttilaskut kannattaa opetella. 

Prosenttilaskuja käytetää lähes kaikessa ja niihin törmää monta kertaa päivässä. Hintojen alennukset ja korotukset, palkankorotukset, inflaation laskeminen, sijoittaminen ym. Kaikissa näissä käytetään prosenttilaskentaa tavalla tai toisella. 

Prosentit ovat tärkeitä lukuja monissa tilanteissa, ja prosenttilaskenta on taito, joka kannattaa hallita. Prosenttien laskeminen voi kuitenkin olla haastavaa ilman oikeita työkaluja ja tietoa.

Prosenttilaskuri ja siinä käytetyt kaavat

Prosenttiosuus luvusta

Prosenttilaskuri laskee prosenttiosuuden tietystä luvusta muuttamalla prosenttimäärä desimaaleiksi esim. 50% on 0,5 ja kertomalla se halutulla luvulla. 

Korotusprosentti

Prosenttimääräinen korotus eli korotusprosentti lasketaan muuttamalla korotettava prosentti desimaaleiksi ja lisäämällä 1, eli 40% korotus 100€ on 1.4 x 100€ = 140€

Alennusprosentin laskeminen

Yksi yleisimmistä prosenttilaskuista on alennusprosentin laskeminen. Tämä on tärkeää esimerkiksi ostoksilla tehdessä. Alennusprosentin laskemiseksi sinun tulee jakaa alennuksen määrä alkuperäisellä hinnalla ja kertoa sitten tulos sadalla. Esimerkiksi, jos tuotteen alkuperäinen hinta on 50 euroa ja alennusmäärä on 10 euroa, alennusprosentti on (10/50) x 100 = 20%.

50% alennuksella hinta laski siis 50€

Prosenttimuutos - Laskentatapa

Toinen yleinen prosenttilasku on prosenttimuutos, jota käytetään usein yrityksissä ja taloudellisessa analyysissä. Prosenttimuutos ilmaisee luvun muutoksen prosentteina verrattuna alkuperäiseen arvoon. Prosenttimuutoksen laskemiseksi sinun tulee vähentää uusi luku vanhasta luvusta, jakaa tulos vanhalla luvulla ja kertoa sitten tulos sadalla. Esimerkiksi, jos yrityksen liikevaihto kasvaa 100 000 eurosta 120 000 euroon, prosenttimuutos on ((120 000 – 100 000)/100 000) x 100 = 20%.

Muistisääntö prosenttilaskuille

Yleisin vastaan tuleva prosenttilasku tehtävä on laskea alennus. Joskus laskutoimitukset voi joutua tehdä nopeasti ilman laskinta, joten yksi nopeaksi havaittu ja helppo laskukaava on laskea alunnukset aluksi helpoimman kautta eli 10% alennuksella.

Esimerkiksi jos kaupassa on tuote mikä maksaa 15,90€ josta on 15% alennus ja haluaisit nopeasti laskea, mikä sen alennettu hinta on suurinpiirtein. Allaolevalla metodilla pääset ainakin lähelle oikeaa lukemaa, jos et halua liiaksi miettiä.

Helpoimman kautta lähtiessä mietit paljonko on 10% tuotteesta. Tässä tapauksessa se on 1,59€, koska ei tarvi kun pilkkua siirtää pykälän vasemmalle. Seuraavaksi pitäisi saada selville 5% alkuperäisestä hinnasta. 10% oli siis 1,59€, niin silloin 5% on 0.8€. Sitten vain lasket yhteen nämä luvut ja saat alennuksen määräksi noin 2,4€ eli alennettu hinta on tällöin noin 13,50€

Jos haluat siis nopeasti laskea päässä esimerkiksi alennetun hinnan, niin suosittelen aina aloittamaan laskutoimituksen 10%:sta. Vaikket tällä metodilla tarkkaan lopputulokseen pääsisikkään, niin tarpeeksi lähelle kuitenkin.

Haluatko harjoitella prosenttilaskuja tai muita matematiikan osa-alueita?

Opimatematiikkaa.com sivustolta löytyy laajasti matematiikan oppimateriaalia yläkoululaisille.

Sivusto on maksulllinen, mutta sisältää 30 päivän ilmaisen peruutuksen.

Lisäksi youtubesta löytyy mm. prosenttilaskuihin hyviä opetus videoita.