Prosenttilaskuri - Nopea ja helppo tapa laskea prosenttilaskut

Prosenttilaskurilla lasket erilaiset prosenttiosuudet helposti ja nopeasti. Selkeä käyttöliittymä auttaa laskemisessa.

Prosenttilaskut ovat osa arkipäiväämme, olipa kyse sitten alennusprosentin laskemisesta,  prosenttimääräisen kasvun ennustamisesta tai kuinka monta prosenttia luku x on luvusta y.

Prosenttilaskuri laskee montako prosenttia luku on luvusta

Prosenttilaskujen perusteet

Prosentti tarkoittaa yksinkertaisesti ”sadasta”. Kun sanomme, että jokin on 50%, tarkoitamme, että se on puolet tai 50/100 kokonaisuudesta. Prosenttilaskut auttavat meitä ymmärtämään näitä suhteita selkeämmin.

Prosenttilaskuja käytetään mittaamaan suhteellista muutosta, eroa tai osuutta. Olipa kyseessä alennusmyynnit, korkoprosentit tai tilastolliset muutokset, prosentit tarjoavat selkeän ja ymmärrettävän tavan esittää lukuja.

Esimerkkejä prosenttilaskuista

  • Kun otat asuntolainaa, koron prosentti kertoo, kuinka paljon maksat lainan päälle korkoina. Jos sinulla on 200 000 euron laina 2% korolla, maksat vuosittain 4 000 euroa vain korkoina.
  • Kun näet, että jogurtti on alennuksessa 20%, voit laskea säästösi prosenttilaskujen avulla. Jos jogurtin normaali hinta on 2 euroa, 20% alennuksella säästät 0,4 euroa.

  • Jos yrityksesi liikevaihto kasvaa 100 000 eurosta 110 000 euroon, prosenttimuutoksella voit laskea kasvun. Tässä tapauksessa kasvu on 10%.

Prosenttilaskujen osaaminen on yksi tärkeimmistä matematiikan osa-alueista, mistä on oikeasti hyötyä arjessa

Koulussa tulee varmasti usein mieleen, että mitä hyötyä matematiikasta on normaalissa elämässä. Nyt kun koulusta on aikaa vierähtänyt useampi vuosi, niin voin sen verran paljastaa, että ainakin prosenttilaskut kannattaa opetella. 

Prosenttilaskuja käytetää lähes kaikessa ja niihin törmää monta kertaa päivässä. Hintojen alennukset ja korotukset, palkankorotukset, inflaation laskeminen, sijoittaminen ym. Kaikissa näissä käytetään prosenttilaskentaa tavalla tai toisella. 

Prosentit ovat tärkeitä lukuja monissa tilanteissa, ja prosenttilaskenta on taito, joka kannattaa hallita. Prosenttien laskeminen voi kuitenkin olla haastavaa ilman oikeita työkaluja ja tietoa.

Prosenttilaskuri ja siinä käytetyt kaavat

Prosenttiosuus luvusta

Prosenttilaskuri laskee prosenttiosuuden tietystä luvusta muuttamalla prosenttimäärä desimaaleiksi esim. 50% on 0,5 ja kertomalla se halutulla luvulla. 

Korotusprosentti

Prosenttimääräinen korotus eli korotusprosentti lasketaan muuttamalla korotettava prosentti desimaaleiksi ja lisäämällä 1, eli 40% korotus 100€ on 1.4 x 100€ = 140€

Alennusprosentin laskeminen

Yksi yleisimmistä prosenttilaskuista on alennusprosentin laskeminen. Tämä on tärkeää esimerkiksi ostoksilla tehdessä. Alennusprosentin laskemiseksi sinun tulee jakaa alennuksen määrä alkuperäisellä hinnalla ja kertoa sitten tulos sadalla. Esimerkiksi, jos tuotteen alkuperäinen hinta on 50 euroa ja alennusmäärä on 10 euroa, alennusprosentti on (10/50) x 100 = 20%.

50% alennuksella hinta laski siis 50€

Prosenttimuutos - Laskentatapa

Toinen yleinen prosenttilasku on prosenttimuutos, jota käytetään usein yrityksissä ja taloudellisessa analyysissä. Prosenttimuutos ilmaisee luvun muutoksen prosentteina verrattuna alkuperäiseen arvoon. Prosenttimuutoksen laskemiseksi sinun tulee vähentää uusi luku vanhasta luvusta, jakaa tulos vanhalla luvulla ja kertoa sitten tulos sadalla. Esimerkiksi, jos yrityksen liikevaihto kasvaa 100 000 eurosta 120 000 euroon, prosenttimuutos on ((120 000 – 100 000)/100 000) x 100 = 20%.

Prosenttilaskujen Excel kaavat

1. Prosenttiosuus luvusta

Prosenttiosuus = B6
Luku = C6

Excel kaava: =(B6/100)*C6

2. Kuinka monta prosenttia luku x on luvusta y

Luku x = B6
Luku y = C6

Excel kaava: =(B6/C6)*100

3. Korotus tai vähennys prosenteissa

Alkuperäinen luku = B6
Korotettu tai vähennetty luku = C6

Excel kaava: =((C6-B6)/B6)*100

4. Alennuksen laskeminen

Alennus prosentti = B6
Alkuperäinen hinta = C6

Excel kaava: Alennettu hinta =C6*(1-(B6/100))
Excel kaava: Alennuksen määrä =C6-alennettu hinta

5. Hinnan korotuksen laskeminen

Korotus prosentti = B6
Alkuperäinen hinta = C6

Excel kaava: Korotettu hinta =C6*(1+(B6/100))
Excel kaava: Korotuksen määrä =Korotettu hinta-C6

Muistisääntö prosenttilaskuille

Yleisin vastaan tuleva prosenttilasku tehtävä on laskea alennus. Joskus laskutoimitukset voi joutua tehdä nopeasti ilman laskinta, joten yksi nopeaksi havaittu ja helppo laskukaava on laskea alunnukset aluksi helpoimman kautta eli 10% alennuksella.

Esimerkiksi jos kaupassa on tuote mikä maksaa 15,90€ josta on 15% alennus ja haluaisit nopeasti laskea, mikä sen alennettu hinta on suurinpiirtein. Allaolevalla metodilla pääset ainakin lähelle oikeaa lukemaa, jos et halua liiaksi miettiä.

Helpoimman kautta lähtiessä mietit paljonko on 10% tuotteesta. Tässä tapauksessa se on 1,59€, koska ei tarvi kun pilkkua siirtää pykälän vasemmalle. Seuraavaksi pitäisi saada selville 5% alkuperäisestä hinnasta. 10% oli siis 1,59€, niin silloin 5% on 0.8€. Sitten vain lasket yhteen nämä luvut ja saat alennuksen määräksi noin 2,4€ eli alennettu hinta on tällöin noin 13,50€

Jos haluat siis nopeasti laskea päässä esimerkiksi alennetun hinnan, niin suosittelen aina aloittamaan laskutoimituksen 10%:sta. Vaikket tällä metodilla tarkkaan lopputulokseen pääsisikkään, niin tarpeeksi lähelle kuitenkin.

Haluatko harjoitella prosenttilaskuja tai muita matematiikan osa-alueita?

Opimatematiikkaa.com sivustolta löytyy laajasti matematiikan oppimateriaalia yläkoululaisille.

Sivusto on maksulllinen, mutta sisältää 30 päivän ilmaisen peruutuksen.

Lisäksi youtubesta löytyy mm. prosenttilaskuihin hyviä opetus videoita.