Puskurirahasto ja taloudellinen riippumattomuus laskuri

Puskurirahasto laskuri laskee, kuinka pitkälle puskurirahaston varat riittävät tai kuinka paljon puskurirahaa pitäisi olla, että selviät tietyn ajan ilman muita tuloja tai pystyt saavuttamaan jopa taloudellisen riippumattomuuden.

Mikä on puskurirahasto?

Puskurirahastolla tarkoitetaan säästöön kertynyttä summaa minkä avulla selviät sellaisen aikakauden yli, kun et saa muita tuloja. Tällaisia hetkiä saattaa tulla esimerkiksi, jos sanoudut irti työpaikasta ja joudut niin sanotusti karenssiin työttömyysturvan käsittelyn ajaksi tai jos et noudata työ- ja elinkeinotoimiston (tutummin työkkärin) laadittua työllistymissuunnitelmaa.

Mikä on hyvä puskurirahaston suuruus?

Puskurirahaston suuruus on hyvä määritellä nykyisen nettopalkan mukaisesti. Nyrkkisääntönä pidetään, että puskurirahastoon kannattaisi kerryttää kolmen kuukauden nettopalkan verran säästöjä. Jos saat esimerkiksi palkkaa nettona 2500€ kuukaudessa, niin puskurirahastossa olisi hyvä olla 7500€.

Taloudellinen puskuri

Puskurirahaa voidaan kerryttää suoraan säästötilille, jolloin pitää kuitenkin huomioida inflaation vaikutus säästöihin. Toinen tapa on sijoittaa säästöt erilaisiin rahastoihin tai osakkeisiin. Sijoittaminen tietysti sisältää riskejä varojen menetyksestä, mutta sijoittamalla oikeisiin kohteisiin riskiä saa pienennettyä huomattavasti. 

Paras ja suosituin tapa onkin kerryttää osa rahoista säästötilille, jolloin ne on nopeasti käytettävissä ja osan varoista sijoittaa esimerkiksi matalakuluisiin indeksi rahastoihin.

Tietokoneella tulostaessasi klikkaa ensin molemmat sivu mainokset alhaalta nuolesta pois

Hyvä puskurirahasto on tie taloudelliseen riippumattomuuteen.

Ehdottomasti yksi järkevimmistä ja nopeimmista tavoista aloittaa säästäminen on avata maksuton asiakkuus Nordnetille ja aloittaa vaikka säännöllinen rahasto sijoittaminen. Rahastoihin voi aloittaa sijoittamaan ainoastaan 15€/kk 

Avaa maksuton asiakkuus

Mitä on Firettäminen? Noudata näitä 5 tapaa ja saavutat tavoitteesi

Suomenkielessä firettäminen on kansankielinen käännös lyhennelmästä FIRE eli Financial Independence, Retire Early. Tämä tarkoittaa siis suomennettuna elämäntapaa, joka korostaa säästämistä ja sijoittamista saavuttaakseen taloudellisen riippumattomuuden ja mahdollisuuden eläköityä varhain. 

FIRE-liike on saavuttanut suosiota maailmanlaajuisesti, ja yhä useammat ihmiset hylkäävät perinteiset käsitykset työurasta ja eläköitymisestä. Tämän liikkeen tavoitteena on kerryttää tarpeeksi varallisuutta, jotta voi eläköityä jo keski-iässä – tai jopa aikaisemmin.

Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen ja varhainen eläköityminen edellyttävät äärimmäistä kurinalaisuutta ja strategista suunnittelua. On tärkeää elää alle omien varojensa ja sijoittaa säästöjä tuottaviin kohteisiin, kuten osakemarkkinoihin tai kiinteistöihin. Tavoitteena on luoda passiivinen tulonlähde, joka mahdollistaa työelämästä irtaantumisen.

FIRE ei tarkoita elämästä nauttimisen lopettamista tai äärimmäistä kitsastelua. Kyse on pikemminkin tietoisesta valinnasta priorisoida taloudellista vapautta ja pitkän aikavälin tavoitteita. FIRE-strategian avulla voit rakentaa sellaisen elämän, joka antaa sinulle vapauden tehdä niitä asioita, joista todella nautit – ilman taloudellisia huolia.

Tässä 5 tapaa joilla onnistut firettämisessä
  1. Säästä Aggressiivisesti: Aggressiivinen säästäminen on FIRE-liikkeen peruspilari. Monet suosittelevat säästämään vähintään 50% tuloistaan, ja jotkut menevät jopa niin pitkälle, että säästävät jopa 70-80% tuloistaan. Tämä vaatii usein merkittäviä elämäntapamuutoksia, kuten pienempien asumiskustannusten tai halvempien harrastusten etsimistä.

  2. Sijoita Viisaasti: Säästettyjen varojen tehokas ja tuottoisa sijoittaminen on elintärkeää varallisuuden kerryttämisessä. Monet FIRE:n kannattajat suosittelevat laajasti hajautettuja indeksirahastoja pitkäaikaisena sijoitusstrategiana, sillä ne tarjoavat kohtuullisen tuoton suhteellisen alhaisella riskillä.

  3. Minimoi Kulut: Elämisen kustannusten minimointi on toinen keskeinen tapa edistää taloudellista riippumattomuutta. Tämä voi tarkoittaa kaikkea kulkemisesta julkisilla liikennevälineillä omistusautoilun sijaan, edullisempiin ruokavalintoihin siirtymistä, tai itse tekemistä sen sijaan, että maksaisi muille yksinkertaisista tehtävistä.

  4. Luo Passiivisia Tulonlähteitä: Passiivisten tulonlähteiden, kuten vuokratulojen, osinkojen tai online-liiketoiminnan luominen, voi olla hyvä tapa lisätä tuloja ilman suoraa työaikaa. Näitä tulonlähteitä voidaan kasvattaa ajan myötä ja ne voivat auttaa kattamaan elinkustannukset, kun aktiivinen työura on ohi.

  5. Kasvata Tuloja: Vaikka kulujen leikkaaminen ja säästäminen ovat tärkeitä, myös tulotason nostaminen on olennaista. Tämä voi tarkoittaa parempipalkkaisen työn etsimistä, sivutoimista yrittäjyyttä tai jatkuvaa ammatillista kehittymistä. Korkeammat tulot tarkoittavat suurempaa säästömahdollisuutta, mikä nopeuttaa matkaa kohti taloudellista riippumattomuutta.

Käytä korkoa korolle laskuria apuna, sijoitusten tuottojen seuraamisessa.

Taloudellinen riippumattomuus - Kuinka saavuttaa raha-asioissa vapaus

Taloudellinen riippumattomuus on unelma, jota monet tavoittelevat. Se merkitsee vapautta tehdä valintoja ilman rahahuolien painolastia. Onko mahdollista saavuttaa tämä toivottu tila? Kuinka voit vapautua taloudellisista rajoituksista ja elää elämääsi omilla ehdoillasi?

Ensimmäinen askel taloudellisen riippumattomuuden tiellä on budjetointi ja säästäminen. Luo realistinen budjetti, joka kattaa kaikki kuukausittaiset menosi ja aseta säästötavoitteita. Pienetkin säästöt voivat kerryttää vähitellen merkittävää puskurirahastoa, joka auttaa sinua selviytymään odottamattomista taloudellisista haasteista.

Toinen tärkeä askel on velkojen hallinta. Pyri maksamaan korkeakorkoiset velat pois mahdollisimman pian ja vältä uusien velkojen ottamista. Velkojen vähentäminen vapauttaa taloudellisia resursseja ja tuo sinua lähemmäs taloudellista riippumattomuutta.

Harkitse sijoittamista. Sijoittaminen voi auttaa sinua kasvattamaan varallisuuttasi ajan myötä ja luomaan passiivista tuloa. Tee kattava tutkimus eri sijoitusmahdollisuuksista ja hanki tarvittaessa ammattilaisten apua. Muista, että sijoittaminen sisältää aina riskejä, joten ole valmis tekemään huolellista suunnittelua ja hajauttamaan sijoituksiasi.

Keskity itsesi kehittämiseen ja uusien taitojen oppimiseen. Taloudellinen riippumattomuus ei tarkoita pelkästään rahan hallintaa, vaan myös kykyä ansaita enemmän ja luoda omia mahdollisuuksia. Kehitä osaamistasi ja pyri löytämään tapoja ansaita lisätuloja, kuten freelancetöitä tai oman yrityksen perustamista. 

Taloudellinen riippumattomuus ei ole saavutettavissa hetkessä, mutta pitkäjänteisellä työllä ja oikeilla valinnoilla se voi olla mahdollista. Pysy motivoituneena ja sitoutuneena taloudelliseen itsenäisyyteen, ja huomaat pian, että voit ottaa ohjat omiin käsiisi ja elää elämääsi omilla ehdoillasi.

Sijoittaminen aloittelijalle

Sijoittaminen on paljon helpompaa, mitä monet kuvittelee. Helpommalla tässä tapauksessa tarkoitetaan sitä, että itse osto tapahtuma on tehty todella helpoksi. 

Oikeiden sijoituiskohteiden etsiminen onkin sitten vähän haastavampaa varsinkin jos on suunnitelmissa ostaa osakkeita. Tämän vuoksi suositellaankin, että aloittaa sijoittamisen erilaisiin rahastoihin. Rahastoissa osakkeiden osto ja hajauttaminen on ikäänkuin jo tehty valmiiksi puolestasi. Rahastojen hyvä puoli on myös siinä, että voit sijoittaa säännöllisesti pieniä summia, eikä tarvitse miettiä kuinka paljolla on kannattavaa kulujen kannalta ostaa osakkeita.

Säästämisen ja sijoittamisen raamatuksikin kutsuttu Seppo Saarnion kirjoittama *Miten sijoitan pörssiosakkeisiin -kirja on todella hyvä teos missä opetetaan kaikki tarpeellinen sijoittamiseen liittyen. Vahva suositus, jos aihe kiinnostaa. 

Houkutteleeko virkavapaa, sapattivapaa tai jokin muu palkaton vapaa

Joskus tulee tarve ottaa vapaata palkkatyöstä. Yleisimpiä syitä palkattomalla vapaalle on esimerkiksi opiskelut, ulkomaan matkat tai muu elämän tilanne mikä vaatii välivuoden pitämistä.

Ilman säästöjä on kuitenkin hankala siirtyä palkattomalle vapaalle. Lasketaan esimerkin avulla summa, mitä säästössä olisi hyvä olla ennen vapaan aloittamista.

Esimerkki vuoden palkattoman vapaan pitämisestä

Haluat pitää vuoden tauon töistä ja säästöjen pitäisi kattaa kaikki vuoden aikana kertyvät kulut, sekä myös elämisen. Asunnon vuokra, sähkö, lämmitys, puhelinlaskut ym. kiinteät kulut maksavat 1000€ kuukaudessa. Haluat ehkä vähän nähdä maailmaa ja ottaa rennosti. Suunnittelet, että 850€ riittää elämiseen, jos jonain kuukautena elää niukemmin ja toisena sitten käyttää vähän enemmän, esim. lentolippuihin. 

Laskurin avulla laskettuna 1850€ kuukaudessa tarkoittaisi, että sinulla pitäisi olla säästössä 22200€, että pystyisit jäämään vapaalle kyseisellä kulurakenteella. Käytettävissäsi olisi 28.33€ budjetti päivää kohti, jos kiinteät kulut on poistettu.

Esimerkki kuinka pitkälle lottovoitto rahoilla voisi elää, jos jättäytyy pois palkkatyöstä

Onneksi olkoon olet voittanut lotossa päävoiton 3 500 000€. Jos pidän kaikki rahat säästötilillä ja minulle tulisi sieltä kuukaudessa automaattisesti 3000€ käyttörahaa (kuulostaako tutulta), niin tällä kuukausiansiolla pärjäisi 97 vuotta ja muutama kuukausi päälle. Kivasti arkea tuollakin summalla pyörittäisi, mutta varmasti lyhyempikin aika riittäisi.  

Ikään suhteutettuna voi myös määritellä, että montako vuotta haluat, että säästöt riittää ja niiden perusteella arvioida käytettävä summa kuukaudessa. Jos siis 3 500 000€ päävoitto lasketaan 40 vuodelle, niin tällöin kuukaudessa on käytettävissä 7291€.