Sähköteho laskuri

Sähköteho laskurilla saat laskettua kaavan P=UI mukaisesti laitteen sähkötehon, jos tiedät virran ja jännitteen. Voit myös laskea yksikön tai laitteen sähköenergian kulutuksen käytetyn ajan mukaan, sekä hinnan mitä sen käyttäminen maksaa.

Sähkötehon laskeminen

Sähköteho lasketaan kaavalla P=UI, missä P on sähköteho (W), U on jännite (V) ja I on virta (A). Yksinkertaisesti siis teho on jännitteen ja virran tulo.

Sähköenergian laskeminen käytön mukaan

Sähköenergia ilmoitetaan yleensä yksikössä kWh (kilowattia tunnissa). Jos haluat tietää paljonko jokin laite tai kokonaisuus kuluttaa sähköä tiettynä ajan jaksona, niin silloin voidaan käyttää kaavaa E=Pt. Missä E on sähköenergia (kWh), P on sähkölaitteen nimellisteho (kW) ja t on kulunut aika minuutteina.

Kiukaan sähkönkulutus ja käytetty sähköenergia

Lasketaan, että kiukaan sähköteho on 9kW ja saunominen kestää lämmityksineen 1,5h eli 90min. Laskuri laskee kulutetun sähköenergian määräksi 13,50 kWh. 

Sähköenergian hinnan laskeminen

Sähköenergian hinta lasketaan kulutettu sähköenergia (kWh) * Sähkön hinta (snt). Jos otetaan edellinen kiuas esimerkki, mistä saatiin kulutetuksi sähköenergiaksi 13.50 kWh ja sähkön hinta 20 senttiä / kWh.

Näillä tiedoilla saamme saunomisen hinnaksi 2,70 euroa.

Sähköön hinta tietysti riippuu solmitusta sähkösopimuksesta.