Auton akun latauslaskuri ja akun kesto

Akun kesto ja latauslaskuri

Akun kesto ja latauslaskurin avulla voi laskea kuinka kauan akku tai patteri kestää kun se on ladattu täyteen. Voit myös laskea kuinka kauan akun lataamiseen menee aikaa.

Auton akun lataus

Monet auton omistajat kohtaavat tilanteen, jossa heidän autonsa ei käynnisty. Usein syy tähän on akun latauksen puute. Auton akun lataus ja sen ylläpito ovat kriittisiä osia auton toiminnallisuuden kannalta, ja oikean tiedon avulla voit varmistaa, että akkusi kestää mahdollisimman pitkään. Jos autolle on vähän käyttöä tai ajat lyhyitä matkoja, niin akkua kannattaa välillä ladata ylläpitolaturilla (esim. CTEK ylläpitolaturi)

Akun lataaminen CTEK-ylläpitolaturilla:

 1. Valmistelu:
  a. Varmista, että sekä ajoneuvo että CTEK-laturi ovat sammutettuja ja kytkemättömiä verkkovirtaan.
  b. Tarkista akku näkyvien vaurioiden tai vuotojen varalta.

 2. Kytke Laturi:
  a. Yhdistä punainen (plus) kaapeli akun positiiviseen napaan.
  b. Yhdistä musta (miinus) kaapeli akun negatiiviseen napaan. Joissakin CTEK-malleissa voi olla myös ”maadoituskaapeli”, joka voidaan kiinnittää auton runkoon.

 3. Kytkentä Verkkovirtaan:
  a. Kytke CTEK-laturi verkkovirtaan. Useimmissa malleissa on merkkivalo, joka ilmoittaa, kun laite on kytketty ja valmis lataukseen.

 4. Valitse Lataustila (jos sovellettavissa):
  Jotkin CTEK-laturit tarjoavat erilaisia lataustiloja, esimerkiksi moottoripyörille, autoille tai kylmille olosuhteille. Valitse sopivin lataustila laturin näytöstä tai painikkeista.

 5. Lataus:
  Latauksen aikana CTEK-laturi näyttää latausprosessin edistymisen merkkivaloilla tai näytöllä. Yleensä laturi ilmoittaa, kun akku on täyteen ladattu.

 6. Latauksen Päättäminen:
  Kun akku on ladattu täyteen, kytke ensin laturi pois päältä ja irrota se sitten verkkovirrasta. Tämän jälkeen voit irrottaa laturin kaapelit akusta – aloita aina negatiivisesta (musta) kaapelista.

Miksi auton akku tyhjenee?

On monia syitä, miksi auton akku voi tyhjentyä nopeasti. Tavallisimmat syyt ovat vanha akku, pitkäaikainen joutokäynti, valojen tai sähkölaitteiden jättäminen päälle auton sammuttamisen jälkeen tai kylmät sääolosuhteet. Myös tietyt auton vikatilat voivat aiheuttaa akun nopeaa tyhjenemistä.

Akun latausaika esimerkki ja laskukaava

Esimerkki 1. Auton akun 62Ah lataaminen 10A akkulaturilla

Kaava: Latausaika (h)=Akkukapasiteetti (Ah)Laturin teho (A)

Latausaika=62Ah10A=6.2h

Todellisuudessa latausaika voi olla pidempi, koska lataus ei yleensä ole täysin lineaarista, ja laturit saattavat ladata akkua hitaammin, kun se on melkein täynnä (tämä estää akun ylilataamisen).

Myös akun tyyppi (lyijy-happo, litium-ioni jne.), sen kunto ja ikä, ympäristön lämpötila sekä laturin laatu ja suunnittelu vaikuttavat latausaikaan.

Esimerkki 2. Älypuhelimen Lataus

Oletetaan, että sinulla on älypuhelin, jossa on 3 000 milliampeeritunnin (mAh) akku. Tämä on yleinen akkukoko monille keskitason ja huippuluokan älypuhelimille.

Laturisi latausteho on 1 000 milliampeeria (mA) eli 1 ampeeri (A).

Käyttäen samaa kaavaa kuin aiemmin:

Latausaika (h)=Akkukapasiteetti (mAh)Laturin teho (mA)

Latausaika=3000mAh1000mA=3h

Tässä esimerkissä 3 000mAh akun lataaminen 1 000mA latausteholla kestäisi teoriassa noin 3 tuntia.