Moottorin teholaskuri

Teho: - kW

kilowatit hevosvoimiksi laskuri

Kw-hp laskuri / moottorin teho

Kilowatit (kW) ovat yksi tapa mitata sähkönkulutusta tai moottorin tehoa. Jos haluat tietää, kuinka monta hevosvoimaa (hp) tietty määrä kilowattia on, käytä oheista laskuria.

Laskurilla voit muuttaa kilowatit (kw) hevosvoimiksi (engl. hp = horsepower) tai hevosvoimat kilowateiksi. Hevosvoimat suomeksi tavataan lyhentää hv, mutta käytämme laskurissa termiä hp.

1 kilowatti tarkoittaa noin 1.341 hp

Mitä on hevosvoimat?

Hevosvoimat on vanha tehon mittayksikkö. Hevosvoimat ei käytännössä ole virallinen suure, koska se ei kuulu SI-järjestelmään. Hevosvoimat on laskennallinen tulos millä aikoinaan pystytty osoittamaan konkreettisesti työskentelytehoa. 

Yhden hevosen teho ei myöskään tarkoita 1hv vaan hevosen teho voi liikkua kunnosta ja iästä riippuen 1hp aina 20hp asti. Tämän vuoksi olisi parempi puhua tehon ilmoittamisessa aina wateista tai kilowateista.

Kansan kielessä kuitenkin käytetään edelleen esimerkiksi autojen tehotietoja ilmoitettaessa hevosvoimia eli heppoja.

Moottorin tehon merkitys ja laskeminen

Moottorin teho on keskeinen tekijä määriteltäessä sen suorituskykyä. Se kuvastaa moottorin kykyä muuntaa polttoaine tai muu energianlähde mekaaniseksi voimaksi. Tehokas moottori ei ainoastaan paranna ajoneuvon tai koneen suorituskykyä, vaan se voi myös parantaa energiatehokkuutta ja vähentää ympäristövaikutuksia.

Kun lasket moottorin tehoa, niin sinun tulee tietää vääntömomentti Nm ja kierrosnopeus rpm (revolutions per minute). Laskurissa moottorin teho P ilmoitetaan kilowateissa.

Moottorin teho voidaan myös laskea muilla tavoilla, esimerkiksi sähkömoottoreille käyttämällä sähkötehoa, virrantietoja ja hyötysuhtetta.

Moottorin tehon laskentakaava

Moottorin teho voidaan laskea monella eri tavalla riippuen saatavilla olevista tiedoista ja moottorin tyypistä. Yleisin tapa on käyttää seuraavaa kaavaa:


Missä:


  • on teho (wateissa W, jos käytetään SI-yksiköitä),

  • on vääntömomentti (newtonmetreissä, Nm), ja

  • on kulmaopeus (radiaaneissa sekunnissa).

Kun vääntömomentti tiedetään ja kulmaopeus on annettu kierroksina minuutissa (rpm), kulmaopeus radiaaneissa sekunnissa saadaan kaavasta:

=2××rpm60

Sitten voit korvata
yllä olevassa tehokaavassa saadaksesi tehon.