Hiilihydraatti laskuri ja ketodietti

Hiilihydraatti laskurilla pystyt helposti laskemaan hiilihydraattien määrän annoksessa. Jos olet esimerkiksi ketodietillä tai pyrit muuten noudattamaan keto tai vhh (vähähiilihydraattista) ruokavaliota vaikkapa terveyssyistä. Laskurissa ei ole tarkoituksella huomioitu energiamääriä (kcal), proteiineja tai muita vastaavia arvoja, koska suurimmaksi osaksi et ainakaan dietin alussa näitä tarvitse.

Elintarvikkeet ja niiden hiilihydraattimäärät on tuotu suoraan Finelin verkkopalvelusta, joten ne on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittelemät viralliset arvot.

Laskurin ohje

Syötä hae elintarvikkeita kenttään elintarvikkeen nimi. Laskuri etsii luettelosta hakusaa vastaavia elintarvikkeita. Valitse näistä vaihtoehdoista oikea elintarvike ja koostumus.

Kun olet valinnut elintarvikkeen, niin syötä elintarvikkeen määrä grammoina (se määrä paljonko kyseistä elintarviketta aiot syödä). Laskuri laskee syöttämäsi grammoista elintarvikkeen painon perusteella hiilihydraattimäärän.

Jos haluat laskea esimerkiksi ruoka-annoksen, mihin tulee monta elintarviketta, niin voit lisätä elintarvikkeita haluamasi määrän. Laskuri laskee näin yhteen kaikki elintarvikkeet ja kertoo sinulle paljonko ruoka-annoksessa on hiilihydraatteja yhteensä. 

  Hiilihydraatti laskuri ja ketodietti

  Ketogeeninen ruokavalio, sekä ketoosin moninaiset hyödyt

  Ketogeeninen ruokavalio, tunnetaan myös nimillä kuten ketodieetti ja karppaus. Ketogeeninen ruokavalio keskittyy rasvojen korkeaan ja hiilihydraattien matalaan saantiin. Tämän seurauksena keho siirtyy tilaan nimeltä ketoosi, jolloin se polttaa ensisijaisesti rasvoja energianlähteenään. Kun olet ketoosissa, saatat kokea lisääntynyttä energisyyttä, terävämpää keskittymiskykyä ja jopa parantunutta rasvanpolttoa.

  Monet ovat huomanneet ketoosin tuovan monia hyötyjä. Tämä ruokavalio on auttanut monia parantamaan verensokeriarvojaan, alentamaan kolesteroliaan ja optimoimaan kehonkoostumustaan. Lisäksi monet kokevat selkeämmän mielen ja parempaa fyysistä suorituskykyä ketoosissa.

  Valittaessa ketogeenista ruokavaliota on hyvä muistaa, että se voi olla hyvä tapa saavuttaa monia terveystavoitteita. Samalla on tärkeää myös kuunnella kehoa ja tehdä muutokset ruokavalioon harkiten, mahdollisesti terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa.

  Hiilihydraattien määrä ketodietissä

  Ketodietin edellytyksenä on saavuttaa ketoosi. Ketoosi saavutetaan yleensä hiilihydraatin saantia rajoittamalla joita tulisi saada ohjeistuksen mukaan maksimissaan 50 grammaa päivässä. Tämä voi kuulostaa vaikealta, mutta todellisuudessa se on paljon helpompaa kun kuvitellaan, eikä se muutenkaan ole niin vaarallista jos raja ylittyy joskus. 

  Onko ketodietin noudattaminen kallista?

  Paljon on puhetta siitä, että ei ole varaa karppailla koska se on niin kallista. Mutta eihän se tarkoita sitä, että sinun tarvitsee naudan sisäfilettä tai kuhaa syödä. Tai ylipäätään, että lihaa tarvitsisi syödä sen enempää kuin, niin sanotussa lautasmalli ruokavaliossa. Lihassa on pääsääntöisesti 0g hiilihydraattia on se sitten kallista tai halpaa. Kasvikset on edullisia ja niistä on helppo tehdä perus salaatti mikä riittää 2-4 päivää helposti (ruokailijoiden määrästä riippuen tietysti).

  Ketogeenisen ruokavalion tärkein osio on suunnitelmallisuus ja se, että valmistat ateriasi. Kaupasta ei löydy oikeastaan mitään valmista ateriaa mikä sopisi karppaajan ruokavalioon ja tämän vuoksi esimerkiksi nopea eväiden haku töihin on todella haastavaa. Kun suunnittelet ruokalistan etukäteen, niin saat hyvät ja edulliset eväät vaikka koko työviikoksi.

  Miten onnistut ketodietissä

  Lähdetäämpäs ensiksi siitä liikkeelle, että älä aloita liian tiukasti tai ota kaikkia ketoosiin pääsy rajoja niin vakavasti. Testaile eri ruokia rauhassa ja voit kokeilla esimerkiksi jättää joitain korkea hiilihydraattipitoisia elintarvikkeita pois siitä perus ruokaresptistä, millä olet aikaisemmin tehnyt. Sitten voit laskea esimerkiksi tällä hiilihydraatti laskurilla annoksen hiilihydraatit ja katsoa onko tämä ns. hyväksyttävää syötävää. Voit myös syödä ns. perusruokiakin välillä kun kehittelet taas uusia reseptejä.

  Esimerkki elintarvikkeen poistamisesta ruokareseptistä

  Olet tehnyt aikaisemmin kaalilaatikkoa mihin tulee kaalia, riisiä, sipulia, kermaa ja siirappia. Tästä nappaat pois korkeat hiilihydraattipitoiset elintarvikkeet, kuten riisi ja siirappi. Muuten valmistusmenetelmät ja mausteet voit pitää samana. Veikkaan että huomaat tämän olevan yhtä hyvää, kuin riisin ja siirapin kanssa. Näin voit lisätä yhden ruuan helposti ketodietti valikoimaasi. Samaan tapaan voit jatkaa muiden reseptien osalta. 

  Syö sellaista ruokaa mikä maistuu hyvältä. Kokeile itse erilaisia vaihtoehtoja eikä sinun tarvitse välttämättä etsiä karppaus reseptejä netistä. Tässä pätee sama sääntö, kuin kasvisruokavalioon vaihtamisessa, eli älä etsi korvaavia tuotteita vaan keksi omia. 

  Kun aloitat rauhallisesti suunnittelemaan erilaisia vhh ruokia niin kohta huomaat, että erilaisia vaihtoehtoja on repertuaarissasi pilvin pimein ja voit ruveta lisäämään niitä enemmän päivittäiseen ruokavalioosi. 

  Syö viikonloppuisin vapaammin

  Niinkuin sanottu, niin sinun ei tarvitse ainakaan alkuun murehtia siitä, että pääsetkö ketoosi rajojen sisälle vai et. Voit esimerkiksi viikonloppuisin syödä vähän vapaammin. Jos suklaata tekee mieli, niin se ei ole keltään pois ja anna mennä vaan. Pyri aluksi siihen, että arkena skarpattaisiiin hiilihdraattien suhteen ja viikonloppuna voi vähän ottaa rennommin. Huomaat varmasti kehossasi vaikutuksen näiden jaksojen välillä. Kohta saatatkin huomata, että ei sitä viikonloppua nyt niin hirveästi odota ainakaan sen vuoksi, että pääsee mässäilemään hiilareilla, vaan yhtä hyvin voi vaikka nämä muutamat päivät tässä karppailla ja saada parempia tuloksia seuraavalla viikolla.