Työmatkavähennys laskurilla voit laskea kuinka paljon voit vähentää kilometrejä verotuksessasi

Työmatkavähennys laskuri 2023

Työmatkavähennys laskurilla pystyt laskemaan vuoden 2023 työmatkavähennyksen määrän veroilmoitukseen. Laskurissa ei huomioida karenssia eikä sitä tarvitse laittaa veroilmoitukseen muutenkaan, vaan verottaja vähentää karenssin automaattisesti.

Mikä on työmatkavähennys?

Työmatkavähennys on vähennys joka myönnetään, jos joudut käyttämään kodin ja työpaikan välisiin matkoihin omaa autoasi tai muuta kulkuneuvoa. Työmatkavähennykseen et voi kuitenkaan laittaa työmatkoja, mitkä yritys korvaa sinulle kilometrikorvauksina.

Perusteet työmatkavähennykseen omalla autolla

Voit vähentää työmatkat verotuksessa, kun kuljet töissä omalla autolla tai muulla verottajan hyväksymällä kulkuneuvolla. Kaikki eivät kuitenkaan voi vähentää matkakuluja vaan olet oikeutettu vähennyksiin, jos sinulla on siihen perusteet. 

Perusteet matkakulujen vähennyksiin omalla autolla on seuraavat:

  • Ei ole mahdollista käyttää työmatkaan julkista kulkuneuvoa.
  • Kävelymatka on yhdensuuntaisella matkalla yhteensä vähintään 3 kilometriä pysäkiltä töihin. (jos käytät julkisia kulkuneuvoja)
  • Jos odotusaika on yli 2 tuntia (julkisella)
  • Matkasi alkaa tai päättyy klo 00.00 – 05.00 välisenä aikana. 

Paljonko on työmatkavähennys eri kulkuneuvoilla 2023?

Työmatkan voit suorittaa alla olevilla kulkuneuvoilla. Eri kulkuvälineillä on eri vähennyksiin oikeuttavat hinnat.

  • Oma auto 0,30€ /km
  • Työsuhdeauto 0,24€ /km
  • Moottoripyörä 0,17€ /km
  • Mopo 0,10€ /km
  • Polkupyörä 98,00€ / vuosi

Paljonko työmatkasta saa vähentää verotuksessa?

Matkakuluja voi vähentää verotuksessa 8400€ omavastuun jälkeen. Omavastuu on 750€, minkä verottaja vähentää automaattisesti. Tämä huomioiden suurin summa minkä voit vähentää on 9150€. Jos lasketaan maksimi hyöty, niin työmatkan kokonaispituus olisi 126 kilometriä. Olettaen, että käyt säännöllisesti töissä 11 kukautta ja työssäolopäivät ovat keskimäärin 22 päivää kuukaudessa. Jos työmatkasi on tätä pidempi, niin loput kilometrit menee niinsanotusti omaan piikkiin.

Laskurilla voidaan myös laskea, että minimissään säännöllisessä työssä kodin ja työpaikan välinen etäisyys tulisi olla yli 5 kilometriä ja yhteensä noin 10.5 kilometriä. Jos työmatkasi kokonaisuudessaan on n. 10 kilometriä niin omavastuu (750€) ei ihan ylity, etkä näin ollen voi vähentää kodin ja työpaikan välisiä kilometrejä.

Kuinka haen työmatkavähennyksiä?

Työmatkat voit vähentää vuosittaisessa veroilmoituslomakkeessa. Esitäytetty veroilmoitus ja usein myös verotuspäätös tulevat alkuvuodesta tai keväästä. Näihin voit tehdä kilometrivähennykset ja postittaa ne kirjeessä olevaan osoitteeseen. Toinen ja helpompi vaihtoehto on tehdä muutokset veroilmoitukseen OmaVerossa.

Voit lukea lisää verottajan sivuilta Asunnon ja työpaikan väliset matkat