Kuution tilavuuslaskuri

Tilavuuslaskuri auttaa laskemaan erilaisten muotojen tilavuuden. Esimerkiksi lieriön tilavuus laskurilla voit laskea erilaisten säiliöiden tilavuuksia. Tilavuuslaskurissa ei ole huomioitu yksikköjä, mutta ne on helppo itse päätellä alla olevan kuutiotilavuus taulukon avulla. Jos käytät samaa yksikköä niin silloin tilavuuden muunninta ei tarvita.

Suorakulmaisen särmiön tilavuuslaskuri

Pituus: Leveys: Korkeus:

Tulos:

Tilavuus: 0

Pallon tilavuuslaskuri

Säde:

Tulos:

Tilavuus: 0

Lieriön tilavuuslaskuri

Säde: Korkeus:

Tulos:

Tilavuus: 0

Suorakulmaisen särmiön tilavuuden laskeminen

Suorakulmainen särmiö tarkoittaa, että sen vastakkaiset tahkot ovat samanmuotoisia ja kokoisia. Suorakulmainen särmiö on siis periaatteessa laatikko. Suorakulmaisen särmiö laskurin avulla voit laskea esimerkiksi akvaarion, huoneen, hallin tai vastaavan neliskulmaisen kappaleen tilavuuden. Myös neliön tilavuus lasketaan samaan tapaan.

Akvaarion tilavuuden laskeminen

Akvaarion pituus on 40cm, leveys 20cm ja korkeus 30cm. Tilavuus lasketaan tässä tapauksessa pituus x leveys x korkeus.  Koska mitat on ilmoitettu senttimetreinä, niin saadaan tulokseski 24 000 cm³. Yleensä tilavuus halutaan kuitenkin tietää kuutiometreinä eli m³. Taulukosta näemme, että muuttamalla cm³ -> m³ joudumme siirtämään pilkkua kuusi pykälää vasemmalle eli näin saamme tulokseksi 0,024m³, mikä tarkoittaa 24 litran tilavuutta. 1m³ on nestemäärässä 1000 litraa. Aika pieni akvaario siis kyseessä.

Lieriön tilavuuden laskeminen

Suoran lieriön tai säiliön tilavuus lasketaan kaavalla V=Ah, missä A on säiliön pohjan pinta-ala ja h on säiliön korkeus. Pohjan pinta-ala A lasketaan kaavalla A=πr².