Säästääkö aina tankkaamalla halvempaa polttoainetta?

Usein käydään tankaamassa siellä missä on halvinta polttoainetta, mutta kuinka suuri merkitys bensan tai dieselin tankkaamisella todellisuudessa on kun verrataan sitä etäisyyksiin. 

Teimme laskurin millä voi verrata polttoaineen hintoja eri huoltoasemien välillä ja paljonko kuljettu matka maksaa.

Tankkaaminen Venäjällä

Bensiinin hinta Venäjällä on halpaa. Vuonna 2022 bensan hinta Venäjällä on noin 0.848€ / litra. Täsmennettäköön tähän väliin, että emme kannata tankkaamista Venäjällä vaikka se olisi kuinka halpaa verrattuna Suomen hintoihin.

Joka tapauksessa lasketaan kuinka paljon ja missä tilanteessa säästää jos tankkaisi. 

Polttoaine.net sivuston mukaan 31.7.2022 bensan (95€) hinta Suomessa on 2.309€ / litra. Syötetään Suomen hinta kalliimpaan hintaan ja Venäjän hinta edullisempaan hintaan. Jos tankataan henkilöauton tankki täyteen noin 50 litraa, niin hintaeroksi saadaan 73,05€ venäläisen polttoaineen eduksi. Etäisyydet bensa-asemille Venäjällä ei ole tiedossa, mutta arvioidaan lyhyimmillään 20km suuntaansa eli 40km yhteensä. Jos asuu noin lähellä rajaa ja käy Venäjällä tankkaamassa, niin todennäköisesti on myös sieltä aiemmin hakenut, eli voidaan käyttää kulutushinnassa samaa hintaa 0.848€ / litra. Keskikulutus arvioidaan 7L / 100km. Matkalle tulee tällöin hintaa ainoastaan 2.37€

Hintaero bensa-asemilla Suomessa

Suomessa samassa kylässä tai kaupungissa voi olla useampi huoltoasema tai kylmäasema. Hintaerot vaihtelevat muutamasta sentistä muutamaan kymmeneen senttiin. Lasketaan seuraavaksi kuinka kaukaa kannattaa edullisempaa polttoainetta lähteä hakemaan.

Bensamoottorin keskikulutus on noin 7 litraa / 100km ja olet tankannut viimeksi 2.25€ litrahinnalla. Kalliimpi bensa maksaa 2.40€ / litra ja halvempi maksaa 2.30€ / litra. Ero on tällöin 10 senttiä, mitä pidetään yleisesti ihan merkittävänä hintaerona. Jos tankataan 50 litraa, niin hintaeroksi muodostuu 5€.

Etäisyys asemien välillä näyttäisi, että voisit ajaa noin 32km ylimääräistä hinta-eron turvin. Toisinsanoen 16km matka saisi olla maksimissaan huoltoasemien välimatka tai matka ylipäätään etsien halvempaa tankkausasemaa.

Todettakoon, että 10 sentin hintaero vaikuttaa suurelta, mutta todellisuudessa ero on niin pieni, että kauas ei kannata lähteä halvemman perässä.

Tietokoneella tulostaessasi klikkaa ensin molemmat sivu mainokset alhaalta nuolesta pois