Aurinkopaneelin säästölaskuri / tuottolaskuri

Helppokäyttöisellä aurinkopaneelin säästölaskurilla pystyt laskemaan paljonko aurinkopaneeli säästää ja tuottaa sähköä eri sähkön hinnoilla. Laskuri on suuntaa antava, mutta kuitenkin totuuden mukainen ja näin pystyt arvioimaan aurinkopaneelien kannattavuutta ja takaisinmaksu aikaa. Laskurissa ei oteta huomioon aurinkopaneelien hintaa, suuntausta tai asennuskuluja.

Syötä laskuriin aurinkosähköjärjestelmän teho, arvio siitä kuinka paljon aurinko paistaa vuorokauden aikana, paneelien hyötysuhde (keskimäärin 18%) ja sähkön hinta senteissä.

Aurinkopaneelin Säästölaskuri


Päivittäinen tuotto: 0 kWh
Päivittäinen säästö: 0 €
Aurinkopaneelin säästölaskuri kertoo paljonko voit säästää sähkölaskussa

Miten valita oikea aurinkopaneeli asuntoon?

Aurinkopaneelien kysyntä ja tarjonta on kasvanut huomattavia määriä viimevuosina. Suurin vaikutus tietenkin on ollut korkealla sähkön hinnalla, mikä räjäytti paneelien myynnin. Ihmiset haluavat nykyisin olla myös osaltaan omavaraisia, sekä monella on lisääntyvä kiinnostus ilmastoystävälliseen sähköntuotantoon.

Aurinkopaneeleja tai aurinkosähköjärjestelmää valitessa tulee ensin miettiä sitä seikkaa, että kuinka paljon energiaa tarvitset. Haluatko pienentää sähkölaskuasi vai haluatko kenties olla täysin omavarainen sähkön osalta. Jos haluat pienentää ainoastaan sähkökulujasi, niin siihen riittää pienempikin aurinkopaneeli. Kannattaa kuitenkin huomioida, että hinta ei useinkaan nouse lineaarisesti sitä mukaa mitä isomman järjestelmän otat vaan muutamalla lisäeurolla voit saada jopa tuplasti isomman järjestelmän, mistä taas on parempi hyöty jatkossa. 

Asunnon sijainti ja kattorakenne

Hyvätkään paneelit eivät tuota juuri mitään jos asunto sijaitsee sellaisessa paikassa tai ilmansuunnassa, mihin aurinko ei pääse optimaalisesti paistamaan. Lisäksi katon muoto saattaa hankaloittaa paneelien oikeaa asennusta. Aurinkopaneeleja tietysti pystyy jonkin verran säätämään katolla, mutta jos halutaan, että ne myös näyttävät hyviltä, niin tämäkin asia kannattaa huomioida. 

Budjetti

Budjetointiin vaikuttaa moni tekijä. Jos mietitään esimerkiksi pitkän ajan säästöjen kannalta, niin huomioon tulisi ottaa ainakin seuraavat seikat

  • Takaisinmaksu aika
  • Sähkön hintakehitys
  • Paneelien teknologia ja hyötysuhde
  • Takuu ja huolto
  • Asunnon myynti

Laadukkaat aurinkopaneelit ovat monesti kalliimpia, mutta kannattaako halvimmistakaan maksaa jos ne eivät toimi muutamien vuosien päästä enää parhaalla mahdollisella tavalla. Näin sinun takaisinmaksu tavoite voi jäädä vain haaveeksi. Laadukkaissa paneeleissa on yleensä pidempi takuuaika ja voit huoletta elää toiveissa, että järjestelmä maksaa joskus itsensä takaisin.

Sähkön hinta elää, eikä kukaan tunnu tietävän mitä se on tulevaisuudessa. Aurinkosähköjärjestelmien myyjät usein laskevat takaisinmaksuajan korkealla sähkön hinnalla,  jolloin he saavat perusteltua paremmin sen kuinka nopeasti järjestelmä maksaa itsensä takaisin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että he ovat vain myyjiä, eivätkä sähkömarkkinoiden ammattilaisia.

Budjetoinnissa kannattaa myös huomioida, jos olet aikeissa myydä talon jollain aikajänteellä. Jos katolla on laadukkaat ja tehokkaat aurinkopaneelit, niin todennäköisesti se lisää asunnon arvoa huomattavasti. Mikä olisikaan asunnon ostajalle mieluisinta, kun on valmiiksi asennetut paneelit katolla ja näin alhaiset sähkön käyttökulut.

Johtopäätöksenä budjetoinnille voisimme siis todeta, että kannattaa valita laadukkaat järjestelmät ja kilpailuttaa näiden järjestelmien toimittajat.