Marjanpoimijan palkkalaskuri

Marjanpoiminnasta on tullut suosittua viime vuosina. Jo itsessään ne ovat terveellisiä ja sisältävät paljon eri vitamiinejä, sekä lisäävät vastustuskykyä. Marjat ja etenkin mustikat ovatkin nykypäivän trendi- ja superruoka. Marjoja ja sieniä keräämällä on kuitenkin myös mahdollista tienata kivat sivutulot. Etenkin jos viihdyt metsässä ja omassa rauhassa, niin marjastus voi olla hyvinkin terapeuttista, ellei jopa addiktoivaa puuhaa.

Paljonko marjanpoimijan palkka voisi olla

Omaan käyttöön marjoja keräämällä on myös mahdollista säästää isoja summia vuositasolla. Kaupassa marjan hinta on yleensä moninkertainen siihen nähden mitä siitä esimerkiksi itse myymällä saisit.

Jos kuitenkin aikomus on vähän tienata marjanpoiminnalla, niin silloin voit käyttää oheista laskuria apunasi, niin tiedät esimerkiksi paljonko ämpäristä puolukkaa kannattaa pyytää.

Mustikan hinta esimerkki

Lähdet aamulla klo 6.00 metsään. Tiedät hyvän paikan mistä löytyy aina runsaasti mustikoita. Kokemuksesta tiedät, että ämpärin eli noin 10 litraa saa 1,5 tunnissa sisältäen perkauksen. Keräät kahdeksan ämpäriä ja aikaa sinulta kuluu tähän 12h. Koska poimit mustikkaa myyntiin, niin litrat pitää muuttaa kiloiksi. Mustikka litra painaa noin 700g, joten 80 litraa painaa yhteensä 56kg. Mustikan hinta on tukkuun myymällä noin 2€ / kg ja jos itse myyt suoraan asiakkaalle, niin voit pyytää noin 3-4€ kilolta.

Jos myyt suoraan välittäjälle, niin tienaat koko määrästä 112€, jolloin tuntipalkaksi tulee 9.33€ puhtaana käteen. Jos taas myyt suoraan asiakkaalle, niin voit pyytää jopa 4€ sangollisesta. Tällöin pääsetkin jo mukaville ansioille, tuntipalkkasi ollessa 18.76€. Marjan myyminen on verotonta tuloa joten saat kaikki myyntisi puhtaana käteen.

Kaikki hinnat on arvioita, joten hinnat saattavat poiketa paljonkin sivuilla esitetyistä hinnoista. Hinta riippuu monesta tekijästä kuten laadusta, tarjonnasta tai jopa paikkakunnasta.

Hyödynnä sienestyskausi

Myös sienestäminen on lisääntynyt vuosi vuodelta. Varsinkin nyt suuren inflaation kasvun myötä kannattaa hyödyntää metsän antimet. Sienestyskausi on parhaimmillaan heinäkuusta marraskuuhun. Lajikkeet kypsyvät eri tahtiin, mutta kanttarellejä, tatteja ja suppilovahveroita on löydettävissä kyseisellä aikavälillä. Suppilovahveroita tosin alkaa löytymään vasta lokakuun alusta marraskuulle saakka.

Mistä sieniä löytyy tai voi etsiä?

Sienestäminen on haasteellista, koska niitä ei löydy ihan samaan tapaan kuin marjoja. Hyvien tai tuttujen ruokasienten perässä voikin joutua kävelemään pitkiäkin matkoja. Jos satut hyvän paikan löytämään, niin todennäköisesti sieltä löydät ne myös ensivuonna.

Parhaimmat sieniesiintymät löytyy vähän iäkkäimmistä ja kosteista sekametsistä. Kanttarellit tykkäävät auringonvalosta, joten niitä voi etsiä vähän laakeimmilta alueilta, kun taas suppilovahverot tykkäävät enemmän piiloutua erilaisten kasvustojen taakse.

Sieniä keräämällä hyvät tienistit

Jos löydät hyvät sieniesiintymät, niin pidä se muistissa. Suomessa on niin paljon metsää, joten on hyvin epätodennäköistä, että kukaan tulee apajillesi. Varsinkaan syrjemmällä seudulla. Sienet kasvavat yleensä ryppäittäin ja hyvästä sienimaastosta voikin tienata huomattavan suuriakin summia. Sienistä maksetaan hyvin ja hyvälaatuiset sienet on haluttua tavaraa. Jo viidestä kilosta sieniä voit hyvinkin tienata 100€ myymällä ne itse asiakkaille.

Sanotaan, että raha ei kasva puussa, mutta maassa se näyttää kasvavan. Kannattaa opetella sienet tai vähintään tunnistettavat, kuten kanttarelli ja herkkutatti. Nämä osaamalla pääsee jo pitkälle, sekä mahdollisesti saat satojen ellei jopa tuhansien eurojen tienisteille.

Linkkejä

Sienien tunnistamiseen ja tietouteen auttaa Luontoportti.com

Tietokoneella tulostaessasi klikkaa ensin molemmat sivu mainokset alhaalta nuolesta pois

Marjat ja sienetMyynti tukkureilleMyynti suoraan asiakkaalleLitran paino
Mustikka2€ / kg3-4€ / kgn. 700g
Puolukka1,4€ / kg2-3€ / kgn. 600g
Lakka10€ / kg13-18€ / kgn. 500g
Herkkutatti1-5€ / kg5-10€ / kg300 - 500g
Kanttarelli5-10€ / kg12 - 20€ / kg300 - 500g
Mustatorvisieni5-10€ / kg12 - 20€ / kg300 - 500g
Suppilovahvero5 - 10€ kg10-15€ / kg300 - 500g
Korvasieni2-4€ / kg4-8€ / kg300 - 500g