Työtulolaskuri / YEL-raja 2024

Työtulolaskuri laskee riippumattomasti työtuloarvion. Monille yrittäjille on epäselvää, että mistä YEL-vakuutuksen määrä koostuu tai mistä ja miten se lasketaan. Vakuutusyhtiöillä on laskureita, mihin syötetään yrityksen liikevaihto ja siitä arvioidaan työtulon määrä. Asia ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen, koska YEL vakuutuksen ottaminen tai sen suuruus ei perustu liikevaihtoon vaan työtuloon.

Tarkasta YEL-Laskurista tarvitsetko yel vakuutusta

Liikevaihto ja YEL työtulo

Miksi liikevaihto ei kerro oikeaa työtuloa? Lyhykäisyydessään työtulo tarkoittaa sitä, että paljonko olisit valmis maksamaan ulkopuoliselle, että se tekisi sinun työsi. Tässä ei siis oteta huomioon sitä, että paljonko ulkopuolinen tekee myyntiä vaan sitä kuinka paljon hän käyttää aikaa myynnin saamiseen tai työtehtävän tekemiseen.

Esimerkki 1.
Siivousalan yrittäjä tekee 8h vuorokaudessa pelkkää laskutettavaa työtä. Jos saman työn tekisi ulkopuolinen, niin hänelle maksetaan 15€ tunnilta, jolloin ko. yrittäjän työtulo olisi 120€ vuorokaudelta.

Esimerkki 2. 
Kiinteistöalan yrittäjä ostaa asunnon 100 000€ ja myy asunnon 300 000€. Yrittäjä käyttää tähän työhön ja liikevaihdon saamiseen aikaa 3h. Jos saman työn tekisi ulkopuolinen henkilö jolle maksetaan 25€ tunnilta olisi yrittäjän työtulo 75€ vuorokaudelta. 

Teoriassa siis siivousalan yrittäjän työtulo on suurempi, kuin kiinteistöalan yrittäjän vaikka kiinteistöalan yrittäjä teki juuri 300 000€ liikevaihtoa ja 200 000€ tulosta.

YEL-vakuutuksen alaraja 2024 - Onko YEL-vakuutus pakollinen uudelle yrittäjälle?

Vuonna 2024 YEL-vakuutuksen työtulon alaraja on 9 010,28€. Jos työtulosi määrä ylittää tämän alarajan olet velvollinen ottamaan YEL-vakuutuksen. 

Uutena yrittäjänä en lähtisi ensimmäisenä ottamaan YEL-vakuutusta, jos ei ennakkoon ole tiedossa, että työtulosi (huom. ei liikevaihtosi) tulee vuodessa olemaan yli YEL-rajan.

YEL-vakuutuksen oikea mitoitus

Monille yrittäjille YEL-vakuutus on enemmänkin kirosana, kuin yrittäjän parhaaksi oleva vakuutus. Toisaalta sen myös ymmärtää, koska monet tekevät töitä yrittäjänä päätyön ohessa, missä maksat jo eläkettä palkkatuloistasi. Siksi on äärimmäisen tärkeää laskea työtulo oikein ja perustellusti.

Jos taas toimit päätoimisena yrittäjänä, niin silloin YEL-vakuutus on tärkeä olla olemassa ja mitoittaa se niin, että pärjäät sillä mahdollisten sairauslomien aikana tai eläkkeelle jäädessäsi. Aloittelevana yrittäjänä, ei kuitenkaan kannata heti lähteä YEL:iä ottamaan, vaan enemmänkin tarkastella sitä mihin suuntaan yritys on menossa ja onko sinulla varaa ottaa YEL-vakuutusta heti yrityksen alkutaipaleella.

Elon YEL-laskurilla voit tarkastella päivärahojesi määrää ja mitoittaa mikä olisi sinulle sopiva YEL maksujen suuruus.