SCOP-arvo laskuri

SCOP-arvo laskurilla voit laskea ja vertailla eri lämmitysmuotojen energiatehokkuutta ja takaisinmaksuaikaa. Laskuri laskee SCOP-arvon perusteella, paljonko energiankulutuksessa voi säästää vuositasolla ja arvioi laitteen takaisinmaksuajan. 

Laskurilla laskettaessa on kuitenkin syytä ottaa huomioon, että esimerkiksi ilmälämpöpumppu lämmittää vain huoneilmaa, kun taas muilla vaihtoehdoilla voit lämmittää myös käyttövettä. Lisäksi vuodenaika vaihtelut tulee ottaa huomioon tarkemmissa laskelmissa, koska talvella hyötysuhde on pienempi.

SCOP-arvo laskurilla voit laskea mikä on energiatehokkain ja paras lämmitysmuoto asuntoosi

Mikä on SCOP-arvo?

SCOP-arvo (Seasonal Coefficient of Performance) kuvaa lämmityskauden lämpökerrointa, mikä pyrkii kertomaan suuntaa koko vuoden hyötysuhteesta. Jos lämpöpumpun SCOP-arvo on vaikka 4, niin tämä tarkoittaa sitä, että lämpöpumppu kuluttaa esimerkiksi 1 kW ja tuottaa 4kW lämmitysenergiaa. Mitä isompi siis SCOP-arvo on, niin sitä paremmalla hyötysuhteella pumppu toimii.

COP-arvo

Oletko törmännyt COP-arvoon lämpöpumppuja vertaillessa? COP-arvo tarkoittaa lähes samaa, kun SCOP, mutta COP-arvolla verrataan parasta mahdollista lämpökerrointa ihanteellisimpaan vuodenaikaan. SCOP perustuu siis vuodenaikojen keskiarvolliseen lämpökertoimeen ja on näin ollen realistisempi kuvaus pumpun hyötysuhteesta kun COP. 

Lämmitysmuotojen valinta

Erilaiset lämpöpumput ovat nykyään suosiossa, kun halutaan säästää energialaskuissa ja pyritään eroon fossiilisista polttoaineista. Nykyään onkin ollut mahdollista saada valtiolta tukea, jos siirrytään ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon.

Vertaillaan erilaisten lämpöpumppujen hyödyt:

Maalämpö

Maalämpö hyödyntää maaperän ja pohjaveden vakiolämpötilaa. Maalämpöjärjestelmän alkuinvestointi on korkea n. 15 000€ ylöspäin riippuen lämmitettävän tilavuuden määrästä. Hinta koostuu suurilta osin kallioon porattavasta reiästä/kaivosta.

Maalämmön muut käyttökustannusket ovat kuitenkin pieniä ja energiatehokkuus pysyy korkealla kovilla pakkasillakin. Lisäksi maalämmöllä lämmitetään myös käyttövettä. Maalämmön SCOP-arvo on n. 3.5 – 5.0. 

Ilmavesilämpöpumppu (IVLP tai VILP)

Ilmavesilämpöpumppu ottaa lämmön ulkoilmasta ja siirtää sen veteen, mitä käytetään huoneiston lämmittämiseen, sekä käyttöveden lämmittämiseen. IVLP:n SCOP-arvot ovat normaalisti välillä 2.5 – 4.5, mikä on hieman alhaisempi kuin maalampöpumpuissa. Toisin kuin maalämmössä, niin IVLP:ssa ulkoilman lämpötila on enemmän ratkaisevassa roolissa. Mitä enemmän on pakkasta, niin sitä huonommaksi hyötysuhde laskee.

Alkuinvestointi on maalämpöä edullisempi, koska ylimääräisiä reikiä ei maahan tarvitse porata. Pumppu itsessään on kokolailla saman hintainen kuin maalämpöpumppukin.

Ilmalämpöpumppu (ILP)

Ilmalämpöpumppu siirtää lämpöä ulkoilmasta sisätiloihin. ILP on kuitenkin tarkoitettu vain ilman lämmittämiseen, eikä sillä voi lämmittää käyttövettä. Näin ollen sen avulla voidaan pienentää energian kulutusta, mutta yksinään se ei pysty vastaamaan koko kodin lämmitystarpeita. Pumpun SCOP-arvo on n. 2.5 – 4.0. Tehokkuus kuitenkin heikkenee merkittävästi pakkasilla.

Alkuinvestointina ILP on edullinen. Hinnat asennettuina liikkuvat noin 1500€ ja 2500€ tietämillä, riippuen merkistä ja kokoluokasta. Tämän vuoksi ilmalämpöpumppu onkin erittäin suosittu lämmitysmuoto kodeissa ja muissa lämmitettävissä kohteissa.

Energia-avustus fossiilisista polttoaineesta luopuville

Vuonna 2023 ARA myönsi energia-avustusta esimerkiksi öljylämmityksestä luopumiselle. Energia-avustusta sai noin 4000€, mikä oli merkittävä summa. Avustusta jaettiin vuonna 2023 noin 90 miljoonan euron edestä ja pääosin erilaisille lämpöpumppu-, lämmöntalteenotto- ja aurinkoenergia järjestelmille. Vuonna 2024 avustuksia ei näillä näkymin kuitenkaan olla myöntämässä.