Rasvanpolttosyke ja maksimisykelaskuri

Laskuri auttaa tietämään mikä on sinun oikea laskennallinen rasvanpolttosyke ja maksimisyke.

Rasvanpolttosyke

Rasvanpolttosykkeen tavoitteena on auttaa sinua pääsemään eroon ylimääräisestä rasvasta kehosta ja saavuttamaan terveempi ja hoikka ulkonäkö. Se perustuu siihen ajatukseen, että kehosi polttaa rasvaa tehokkaammin tietyillä sykkeillä ja harjoituksilla.

Jotta voit löytää oman rasvanpolttosykeesi, sinun on ensin määritettävä maksimisykkeesi. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi juoksemalla tietyn matkan mahdollisimman nopeasti tai käyttämällä sykemittaria. Maksimisykkeesi lasketaan yleisesti kaavalla 220 – ikäsi.

Sen jälkeen voit laskea rasvanpolttosykkesi käyttämällä kaavaa n. 70% maksimisykkeestäsi. Esimerkiksi, jos maksimisykkeesi on 180, rasvanpolttosykkeesi olisi noin 126 sykettä minuutissa.

Rasvanpolttosyke saavutetaan pääasiassa aerobisella liikunnalla, kuten juoksulla, pyöräilyllä, hiihdolla tai uinnilla. Voit myös tehdä intervalliharjoituksia, joissa vaihdat intensiivistä ja hitaampaa liikuntaa. Tärkeintä on säännöllisyys, ja että harjoittelet rasvanpolttosykealueella vähintään 30-45 minuuttia päivittäin.

Muista, että rasvanpolttosykkeen löytäminen ja säännöllinen harjoittelu tarvitsevat aikaa ja kärsivällisyyttä. Mutta jatkuvilla harjoituksilla ja terveellisellä ruokavaliolla, voit varmasti nähdä tuloksia ja saavuttaa tavoitteesi.

Maksimisyke

Max Heart Rate on tärkeä mittari sydämen terveydelle ja kuntoilun suorituskyvylle. Se määritellään yleensä yhtälöllä 220 –  ikä. Esimerkiksi 40-vuotiaalla henkilöllä maksimisyke olisi 220 – 40 = 180 lyöntiä minuutissa. Tämä tieto on hyödyllinen juuri sopivan intensiteetin löytämisessä harjoituksessa, sillä liian korkea syke voi olla haitallista sydämelle ja liian matala ei välttämättä tuo haluttuja tuloksia.

Maksimisykkeen seuraaminen voi myös auttaa havaitsemaan mahdollisia terveysongelmia ajoissa. On tärkeää muistaa, että jokaisella henkilöllä on yksilöllinen maksimisyke, ja siksi suositukset tulee aina tarkistaa henkilökohtaisesti luotettavalta lähteeltä.