Päästökauppa laskuri

Monet lämpölaitokset, sekä voimalaitokset kuuluvat päästökauppaan. Tällähetkellä päästökaupan piiriin kuuluu yli 20MW polttolaitokset tai kokonaisuudet, joissa poltetaan fossiilisia polttoaineita, kuten esimerkiksi hiiltä, öljyä, tai turvetta.

Päästöoikeuksien ilmaisjako ja hinta

Päästöoikeuksia on aikaisemmin saanut vuosittain toiminnasta riippuen ilmaiseksi merkittäviä määriä, minkä avulla esimerkiksi kaukolämpöyritykset ovat pystyneet tuottamaan edullista kaukolämpöä edullisimmilla polttoaineilla. Ilmaiset päästöoikeudet ovat kuitenkin vähentyneet vuosi vuodelta ja nykyään ilmaisia päästöoikeuksia saa enimmillään 10% aikaisemmasta edullisemman polttoaineen kapasiteetista. Päästöoikeuksien hinta on noussut samaan sykliin, kun ilmaiset päästöoikeudet ovat vähentyneet ja tämän vuoksi päästöoikeuksia pitäisi lähteä ostamaan päästökaupasta.

Esimerkki nykyhinnoittelusta laskurin avulla

Valitaan esimerkkiin paljon esillä ollut polttoaine eli turve. 

Jos lasketaan keskihinnoilla ja nykyisen verotuksen mukaan, niin polttoturve ilman päästöoikeuksia on maksanut n. 16€/MWh. Päästöoikeuksien hinta on 2018 vuoteen asti ollut noin 12€/tn. Jos turpeen määrä polttoaineesta on ollut vuoden aikana 15000tn, mikä vastaa noin 42000MWh, niin tällöin CO2-päästöjä syntyisi 16138tn vuodessa. Laskurin avulla voidaan selvittää, että päästökaupasta ostettujen päästöoikeuksien hinta olisi tällöin 193656€. Polttoturpeen hinta vuodessa olisi 672000€, eli kokonaisuudessaan polttoaine vuodessa maksaisi 865656€. Yhden ostetun megawatin tuntihinnaksi tulisi tällöin n. 21€ / MWh. 

Huom! Hinnat laskettu sen mukaan, että kaikki päästöoikeudet ostettaisiin päästökaupasta

Lasketaan seuraavaksi samoilla määrillä ja periaatteella, mutta nykyisen päästöoikeuden hinnan mukaan.

Polttoaine maksaa saman 672000€ vuodessa. Yhden hiilidioksiditonnin hinta on 5/2022 aikana 88€/tn. Tällöin päästöoikeuksien hinta ko. määrälle olisi 1420056€, eli kokonaisuudessaan vuoden polttoaineet maksaisi 2 092 056€. Ostetun megawatin hinnaksi muodostuisi näin ollen 49,81 MWh.

Päästöoikeuksien hintoja pääset katselemaan TÄÄLTÄ

Tietokoneella tulostaessasi klikkaa ensin molemmat sivu mainokset alhaalta nuolesta pois

Hiilidioksidi (tnCO2) määrän voit selvittää alla olevalla laskurilla