Kalorilaskuri ja energiantarve

Kalorilaskurimme avulla saat mitattua kuinka monta kcal (kilokaloria) kulutat tai mikä on päivittäinen energiantarpeesi. Tulokset perustuu arvioihin, mutta näyttävät kuitenkin suuntaa mitä se voisi olla.

Kalorit ovat mittayksikkö, jolla mitataan ruoan ja juoman energiasisältöä. Kun tiedät, kuinka monta kaloria päivittäin kulutat, voit alkaa säätämään ravintosaantiasi niin, että se tukee mahdollista painonpudotustavoitettasi.

Miesten ja naisten perusaineenvaihdunta

Perusaineenvaihdunta (BMR), kuvaa energiankulutusta, joka tarvitaan ylläpitämään kehomme peruselintoimintoja levossa. BMR vastaa jopa 60% – 70% energiankulutuksestamme päivässä. 

Miehet ja naiset eroavat perusaineenvaihdunnan suhteen eri tavoin. Miehillä on tyypillisesti suurempi lihasmassa kuin naisilla. Lihasmassa kuluttaa enemmän energiaa kuin rasvamassa, joten suurempi lihasmassa tarkoittaa suurempaa energiankulutusta ja tällöin myös korkeampaa perusaineenvaihduntaa.

Naisilla on keskimäärin enemmän rasvaa kuin miehillä, ja rasvakudos kuluttaa vähemmän energiaa kuin lihaskudos. Myös hormonaaliset tekijät, kuten estrogeenin määrä, vaikuttavat myös naisten perusaineenvaihduntaan. Estrogeeni hidastaa perusaineenvaihduntaa,

Lapsen energiantarve

Lapsen energiantarve on noin 95 kcal / kg. Vanhemmille on varmasti tuttua, että kun lapsi oppii kävelemään, niin miltei kaikki liikkuminen tapahtuu juosten ja joka paikkaan pitää kiivetä. Tämän vuoksi lapsillakin on yllättävän iso energiantarve kokoon nähden, koska he liikkuvat paljon.

Urheilijan kalorimäärä päivässä

Aktiivisesti liikkuvat ja raskasta fyysistä kuormitusta päivittäin tekevät urheilijat saattavat kuluttaa jopa 5000 kaloria päivässä, eli pitää käytännössä syödä kahden edestä. Urheilijoiden pitää syödä paljon, koska energian kulutus on niin kova. Liian vähäinen syöminen johtaa helposti suorituskyvyn heikkenemiseen, jaksamiseen, vireyteen ja fyysiseen kehitykseen.

Kalorilaskuri esimerkki

40 vuotias mies painaa 100kg. Laskurilla saadaan tulokseksi energiankulutus lepotilassa 2057 kcal. Työkseen mies tekee toimistotyötä, eli liikkumista työn ohessa on vähän (1500 askelta päivässä). Töiden jälkeen kuitenkin kävellään pieni lenkki ja puuhaillaan kotona kaikenlaista kodin askaresta. Laskuri kertoo, että mies saisi syödä 3188 kaloria päivässä.

Kalorien laskeminen ruuasta

Kalorien laskeminen kannattaa aloittaa punnitsemalla elintarvikkeet. Tietyssä elintarvikkeessa on ilmoitettu kalorimäärä yleensä kcal / 100g. Tästä pystyt helposti laskemaan punnitustuloksesi perusteella paljonko kilokaloreita on punnitsemassasi tuotteessa. 

Samaan tapaan voit punnita muutkin elitarvikkeet mitä ruoka-annokseen tulee ja lopuksi summaat ne yhteen. Muutamat kerrat näin toimiessasi pääset jyvälle siitä miten koota kalorimääräisesti sopiva annos.

Kalorien tarkkailu elintarvikkeesta tai ruuasta auttaa myös selvittämään mitä muuta ruoka pitää sisällään ja tutkimaan kuinka terveellinen elintarvike on kyseessä ylipäätään.

Elintarvikkeiden kaloritaulukko

Finelin sivuilta löytyy kattava kaloritaulukko, mikä sisältää lähes kaikki ruoka-aineet sekä niiden energiasisällöt.

https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet

Tietokoneella tulostaessasi klikkaa ensin molemmat sivu mainokset alhaalta nuolesta pois