Sähköautolaskurilla hintavertailu polttomoottorikäyttöisiin autoihin nähden

Harkitsetko sähköauton ostoa ja mietit paljonko sen käyttökustannuksissa säästää dieseliin tai bensiiniin nähden?

Yksinkertaisen sähköautolaskurimme avulla saat laskettua helposti paljonko on mahdollista säästää esimerkiksi vuodessa, jos vaihdat sähköautoon.

Sähköauton hinta

Laskurissa ei ole huomioitu uusien tai käytettyjen autojen hintoja. Sähköautot ovat hieman kalliimpia mitä bensa tai diesel autot, mutta toisaalta taas puhutaan uusista autoista, koska sähköautoja ei vielä käytettynä markkinoilta pahemmin löydy. Toinen asia mikä myös kannattaa ottaa huomioon on sähköauton suorituskyky. Samaan suorituskykyyn rinnastettu automaattivaihteinen ja polttomoottorikäyttöinen auto on myös normaalia perus käyttöautoa kalliimpi. Sähköautoihin on myös mahdollista saada valtion hankintatukea mikä edelleen pienentää erotusta.

Sähköauton kulutus

Sähköauto kuluttaa keskimäärin 15 – 25 kWh/100 km. Pääsääntöisesti pienemmät ja kevyemmät autot pääsevät kulutuksessaan luonnollisesti alemmas, kuin isommat ja raskaat autot. Suurin merkitys sähköauton kulutukseen ja toimintasäteen pituuten on kuitenkin ilman lämpötilalla. Kylmällä säällä, esimerkiksi -20 astetta voi kulutus kasvaa jopa puolella. Moottori.fi lehden nettisivuilla on kokemukseen perustuva hyvä käyrä mistä näkee paljonko sähköauto on kuluttanut eri vuodenaikoina.

Myös auton muotoilu vaikuttaa. Mitä virtaviivaisempi autosta saadaan, sitä vähemmän tuulen vastustus vaikuttaa. Akkuteknologia kuitenkin kehittyy kovaa vauhtia ja jatkossa on odotettavissa paljon pidempiä toimintamatkoja.

Mikä on halvin sähköauto 2022

Sähköautot on kalliita, koska lähes kaikki markkinoilla olevat on uusia tai muutaman vuoden vanhoja. Tällä hetkellä tosin käytettyjenkin autojen hinnat saattavat olla enemmän, kuin uusien, koska uusien saatavuus aika on pitkä.

Mitäs halpoja sähköautoja sitten on markkinoilla?  Halvin uusi sähköauto tällähetkellä on Volkswagen e-Up! minkä hinta alkaa 23 590 eurosta. E-Up!:n toimintamatkaksi lupaillaan 260km. Muutaman tonnin kalliimmalla saa Fiat 500 Action HB mallin 25 990 eurolla. Fiatin toimintamatkaksi lupaillaan noin 185km. Hinnoissa on huomioitu 2000€ hankintatuki.

Esimerkkilaskelma

Esimerkki 1. Bensa-auto vs. sähköauto (15000km)

Keskikulutuksinen bensa-auto kuluttaa noin 7 litraa / 100km. Bensan hinta tällähetkellä on n. 2.3€ litra. Työmatka ja siviiliajot vuodessa on keskimäärin 15000km. Bensa-autossa ei ole käyttövoimaveroa.

Näillä arvoilla vuodessa polttoaineeseen ja käyttövoimaveroon menee 2415 euroa.

Sähköauto kuluttaa keskimääräisesti 20 kWh / 100km. Sähkön hinta siirtokuluineen on arviolta 20snt kWh. Sähköautossa on käyttövoimavero, mikä on 1,5snt / 100kg päivältä. Sähköauto painaa noin 1600kg eli vuotuinen käyttövoimavero on  87.6€

Sähköauton polttoaineesta johtuvat kulut on yhteensä 687.60€

Tällöin säästäisit sähköautolla ajaessasi 1727,40€ vuodessa, mikä tekee 143,95€ /kk

 

Esimerkki 2. Diesel-auto vs. sähköauto (35000km)

Keskikulutuksinen diesel auto kuluttaa noin 6 litraa / 100km. Dieselin hinta tällähetkellä on n. 2.2€ litra. Diesel auto ostetaan yleensä pitempiä työmatka-ajoja varten joten lasketaan ajomäärä vuodessa 35000km. Diesel auton käyttövoimavero on 5,5snt/pv/100km. Arvioidaan, että dsl auto painaa vaikka 1600kg joten käyttövoimaveroksi tulee 321,20€ / vuosi.

Näillä arvoilla vuodessa polttoaineeseen ja käyttövoimaveroon menee 4941,20€

Sähköauto samoilla arvoilla, kun edellisessä laskelmassa, mutta 35000km.

Sähköauton polttoaineesta johtuvat kulut on yhteensä 1487,60€

Tällöin säästäisit sähköautolla ajaessasi 3453,60€ vuodessa, mikä tekee 287,80€ /kk

Sähkön spot-hinnat

Tällä hetkellä vuonna 2022 sähkön hinta on noussut roimasti. Varsinkin jos sinulla on pörssisähkö, eli spot-sopimus. Kiinteähintaiset sähkösopimukset ovat myös nousseet useita prosentteja joten sähköauton lataaminen saattaa tulla kalliimmaksi, mitä se on ollut aikaisempina vuosina. 

Jos SPOT hinnoilla lasketaan niin n. 60 snt/kWh + sähkönsiirto lataushinta alkaa olemaan samassa hintaluokassa, kuin polttomoottorikäyttöiselläkin autolla kulkeminen. 

Jos sinulla pörssisähkösopimus on, niin pääsääntöisesti SPOT hinnat on alhaisimmillaan yö aikaan, joten silloin kannattaa ladata auton akut täyteen.

Spot-hintoja voit seurailla laskurin alapuolella olevista linkeistä. Toinen ohjaa Nordpoolin sivuille, mistä näet hinnat EUR/MWh ja toinen Vattenfallin sivuille mistä löytyy tutumpi snt/kWh hinnoittelu.

Aiheeseen liittyvät linkit