Vitamiinimäärät ja vaikutukset

Vitamiinit ovat elintärkeitä ravintoaineita, joita keho tarvitsee terveyden ylläpitämiseksi. Niitä löytyy erilaisista ruoista, kuten hedelmistä, vihanneksista, maitotuotteista, lihasta ja kaloista. Vitamiinit toimivat eri tavoin kehossa, ja niiden puutos voi johtaa moniin terveysongelmiin.

On tärkeää saada riittävästi erilaisia vitamiineja tasapainoisen ruokavalion avulla, jotta keho voi toimia optimaalisesti. Liiallinen tai puutteellinen saanti voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin. On myös tärkeää huomioida, että vitamiinien saanti voi vaihdella henkilön iän, sukupuolen ja terveydentilan mukaan.

Valitse vitamiini

tärkeimmät vitamiinit.

A-Vitamiini

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka on tärkeä näön, ihon terveyden, immuunijärjestelmän ja solujen kasvun kannalta. Sitä löytyy eläinperäisistä tuotteista, kuten maksasta, munista ja maitotuotteista, sekä kasviperäisistä lähteistä, kuten porkkanoista, pinaatista ja makeasta perunasta.

Saantisuositus

A-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Yleisesti ottaen aikuisille miehille suositellaan noin 900 mikrogrammaa A-vitamiinia päivässä, kun taas aikuisille naisille suositellaan noin 700 mikrogrammaa päivässä. Raskauden ja imetyksen aikana tarvitaan hieman enemmän A-vitamiinia.

A-Vitamiinin puutos ja yliannostus oireet

A-vitamiinin puutos voi johtaa moniin terveysongelmiin, kuten heikentyneeseen näkökykyyn, erityisesti hämärässä tai pimeässä, sekä silmien kuivumiseen ja tulehduksiin. Se voi myös vaikuttaa haitallisesti immuunijärjestelmän toimintaan, mikä voi johtaa infektioihin ja sairauksiin. Lisäksi a-vitamiinin puutos voi aiheuttaa ihon kuivumista ja hilseilyä sekä hiusten ja kynsien heikkenemistä.

On kuitenkin tärkeää huomata, että liiallinen A-vitamiinin saanti voi olla haitallista terveydelle. Suurten A-vitamiinimäärien saanti voi johtaa myrkytysoireisiin, kuten pahoinvointiin, päänsärkyyn, väsymykseen ja jopa maksavaurioihin. Siksi on tärkeää pysyä suosituksissa ja välttää A-vitamiinilisien käyttöä, ellei sitä suositella lääkärin toimesta.

Kaupallinen yhteistyö: 
Luontaistukku.fi on kotimainen ja luotettava lisäravinne valmistaja. Ilmainen toimitus ja tukkuhinnat myös yksityisille!

B1-Vitamiini

B1-vitamiinia, eli tiamiinia, tarvitaan elimistössä hiilihydraattien aineenvaihdunnassa ja energiantuotannossa. Tiamiini auttaa myös hermoston toiminnassa ja edistää sydämen terveyttä. B1-vitamiinia löytyy runsaasti täysjyvätuotteista, lihasta, kalasta, pähkinöistä ja pavuista.

Saantisuositus

B1-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Aikuisille miehille suositellaan noin 1,2 milligrammaa B1-vitamiinia päivässä, kun taas aikuisille naisille suositellaan noin 1,1 milligrammaa päivässä. Raskauden ja imetyksen aikana tarvitaan hieman enemmän B1-vitamiinia.

B1-vitamiinin puutos ja yliannostus oireet

Tiamiinin puute on harvinaista, mutta se voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten Beri-Beri-nimisen sairauden, joka vaikuttaa hermostoon ja sydämeen. B1-vitamiinia voidaan myös käyttää lääkkeenä joissain hermoston sairauksissa, kuten Alzheimerin taudissa, mutta tällöin annokset ovat huomattavasti suurempia kuin ravinnosta saatavat saantisuositukset.

Kaupallinen yhteistyö: 
Luontaistukku.fi on kotimainen ja luotettava lisäravinne valmistaja. Ilmainen toimitus ja tukkuhinnat myös yksityisille!

B3-Vitamiini

B3-vitamiini, eli niasiini, on tärkeä vitamiini, joka auttaa kehoa muuttamaan ruoan hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista energiaan. Se on myös tärkeä osa solujen kasvua ja terveyttä sekä hermoston toimintaa. Niasiinia löytyy runsaasti eläinperäisistä lähteistä, kuten lihasta, kalasta ja maitotuotteista, sekä kasviperäisistä lähteistä, kuten pähkinöistä, siemenistä, vihreistä vihanneksista ja täysjyväviljasta.

Saantisuositus

B3-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Aikuisille miehille suositellaan noin 16 milligrammaa B3-vitamiinia päivässä, kun taas aikuisille naisille suositellaan noin 14 milligrammaa päivässä. Raskauden ja imetyksen aikana tarvitaan hieman enemmän B3-vitamiinia.

B3-vitamiinin puutos ja yliannostus oireet

Niasiinin puute on harvinaista, mutta se voi aiheuttaa iho-oireita, ruoansulatusvaivoja ja hermoston häiriöitä. Liian suuri B3-vitamiinin saanti voi aiheuttaa kuumotusta, punoitusta ja kutinaa iholla, päänsärkyä, pahoinvointia, maksavaurioita ja muita haittavaikutuksia. Suuria annoksia B3-vitamiinia käytetään joskus lääkkeenä korkeaan kolesteroliin ja triglyseridiarvoihin, mutta tällöin käyttö on lääkärin valvonnassa.

Kaupallinen yhteistyö: 
Luontaistukku.fi on kotimainen ja luotettava lisäravinne valmistaja. Ilmainen toimitus ja tukkuhinnat myös yksityisille!

B6-Vitamiini

B6-vitamiini, eli pyridoksiini, on tärkeä vitamiini, joka auttaa elimistöä tuottamaan energiaa ruoasta, sekä edistää proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaa. B6-vitamiini on myös tärkeä hermoston toiminnalle, verenmuodostukselle ja vastustuskyvylle. B6-vitamiinia löytyy runsaasti lihasta, kalasta, viljoista, pähkinöistä ja pavuista.

Saantisuositus

B6-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Aikuisille miehille ja naisille suositellaan noin 1,3–1,7 milligrammaa B6-vitamiinia päivässä. Raskauden ja imetyksen aikana tarvitaan hieman enemmän B6-vitamiinia.

B6-vitamiinin puutos ja yliannostus oireet

B6-vitamiinin puutos on harvinaista, mutta se voi aiheuttaa anemiaa, iho-oireita, väsymystä, heikentynyttä vastustuskykyä ja hermoston toimintahäiriöitä. Liian suuri B6-vitamiinin saanti voi johtaa hermoston vaurioihin, päänsärkyyn, univaikeuksiin ja herkkyyteen valolle ja äänille. Suuria annoksia B6-vitamiinia käytetään joskus lääkkeenä tiettyjen sairauksien, kuten Parkinsonin taudin ja premenstruaalioireiden, hoitoon, mutta tällöin käyttö on lääkärin valvonnassa.

Kaupallinen yhteistyö: 
Luontaistukku.fi on kotimainen ja luotettava lisäravinne valmistaja. Ilmainen toimitus ja tukkuhinnat myös yksityisille!

B12-Vitamiini

B12-vitamiini, eli kobalamiini, on tärkeä vitamiini, joka auttaa elimistöä muodostamaan punasoluja ja ylläpitämään hermoston toimintaa. B12-vitamiini on myös tärkeä DNA:n synteesille ja energian tuotannolle. B12-vitamiinia löytyy pääasiassa eläinperäisistä lähteistä, kuten lihasta, kalasta, kananmunasta ja maitotuotteista.

Saantisuositus

B12-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Aikuisille miehille ja naisille suositellaan noin 2,4 mikrogrammaa B12-vitamiinia päivässä. Raskaana oleville naisille suositellaan hieman enemmän B12-vitamiinia. Ikääntyneille henkilöille suositellaan myös lisäravinteiden käyttöä, sillä heillä voi olla vaikeuksia imeä B12-vitamiinia ravinnosta.

B12-vitamiinin puutos ja yliannostus oireet

B12-vitamiinin puute on harvinaista, mutta se voi aiheuttaa anemiaa, hermoston toimintahäiriöitä ja muita terveysongelmia. B12-vitamiinin puutos voi olla erityisen haitallista raskaana oleville naisille ja imeväisille. Kasvissyöjät ja vegaanit ovat riskiryhmä, sillä he eivät saa B12-vitamiinia eläinperäisistä lähteistä. Tällöin B12-vitamiinin saanti tulee turvata lisäravinteilla tai elintarvikkeilla, jotka on rikastettu B12-vitamiinilla.

Kaupallinen yhteistyö: 
Luontaistukku.fi on kotimainen ja luotettava lisäravinne valmistaja. Ilmainen toimitus ja tukkuhinnat myös yksityisille!

B5-Vitamiini

B5-vitamiini, eli pantoteenihappo, on tärkeä vitamiini, joka auttaa elimistöä tuottamaan energiaa ruoasta ja edistää proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaa. B5-vitamiini on myös tärkeä ihon ja hiusten terveydelle. B5-vitamiinia löytyy monista elintarvikkeista, kuten lihasta, kalasta, kananmunasta, täysjyväviljasta, pähkinöistä ja siemenistä.

Saantisuositus

B5-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Aikuisille miehille ja naisille suositellaan noin 5 milligrammaa B5-vitamiinia päivässä. Raskauden ja imetyksen aikana tarvitaan hieman enemmän B5-vitamiinia.

B5-vitamiinin puutos ja yliannostus oireet

B5-vitamiinin puutos on harvinaista, sillä sitä löytyy monista eri ruoista. Puutos voi kuitenkin aiheuttaa muun muassa iho-oireita, väsymystä, ruoansulatusongelmia ja hermoston toimintahäiriöitä. B5-vitamiinin yliannostus ei yleensä aiheuta haittoja, sillä elimistö poistaa ylimäärän virtsan mukana.

Kaupallinen yhteistyö: 
Luontaistukku.fi on kotimainen ja luotettava lisäravinne valmistaja. Ilmainen toimitus ja tukkuhinnat myös yksityisille!

B9-Vitamiini

Folaatti, eli B9-vitamiini, on tärkeä vitamiini, joka auttaa elimistöä tuottamaan uusia soluja, erityisesti punasoluja, ja edistää DNA:n synteesiä. Folaatti on myös tärkeä raskauden aikana sikiön hermoston kehitykselle. Folaattia löytyy monista eri elintarvikkeista, kuten vihreistä vihanneksista, hedelmistä, täysjyväviljasta, pavuista, pähkinöistä ja siemenistä.

Saantisuositus

Folaatin saantisuositukset vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Aikuisille miehille ja naisille suositellaan noin 400 mikrogrammaa folaattia päivässä. Raskauden ja imetyksen aikana tarvitaan hieman enemmän folaattia, noin 600-800 mikrogrammaa päivässä. Lisäksi naisille suositellaan folaatin lisäravinteita jo ennen raskautta ja raskauden alkuvaiheessa, sillä folaatti auttaa ehkäisemään sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriöitä.

B9-vitamiinin puutos ja yliannostus oireet

Folaatin puutos voi aiheuttaa anemiaa ja muita terveysongelmia. Folaatin puutos on erityisen haitallinen raskauden aikana, sillä se voi johtaa vakaviin sikiön kehityshäiriöihin. Folaatin yliannostus ei yleensä aiheuta haittoja, sillä ylimääräinen folaatti poistuu virtsan mukana.

Kaupallinen yhteistyö: 
Luontaistukku.fi on kotimainen ja luotettava lisäravinne valmistaja. Ilmainen toimitus ja tukkuhinnat myös yksityisille!

B7-Vitamiini, Biotiini

Biotiini, eli B7-vitamiini, on tärkeä vitamiini, joka auttaa elimistöä käyttämään ravinnosta saatavia hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja energianlähteinä. Biotiini on myös tärkeä hiusten, ihon ja kynsien terveydelle. Biotiinia löytyy monista elintarvikkeista, kuten kananmunista, maksasta, palkokasveista, täysjyväviljasta ja pähkinöistä.

Saantisuositus

Biotiinin saantisuositukset vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Aikuisille miehille ja naisille suositellaan noin 30 mikrogrammaa biotiinia päivässä. Raskauden ja imetyksen aikana tarvitaan hieman enemmän biotiinia, noin 35-40 mikrogrammaa päivässä.

B7-vitamiinin puutos ja yliannostus oireet

Biotiinin puutos on harvinaista, sillä sitä löytyy monista eri ruoista. Puutos voi kuitenkin aiheuttaa muun muassa ihottumaa, hiustenlähtöä, väsymystä ja hermoston toimintahäiriöitä. Biotiinin yliannostus ei yleensä aiheuta haittoja, sillä ylimääräinen biotiini poistuu virtsan mukana.

Kaupallinen yhteistyö: 
Luontaistukku.fi on kotimainen ja luotettava lisäravinne valmistaja. Ilmainen toimitus ja tukkuhinnat myös yksityisille!

C-Vitamiini

C-vitamiini, eli askorbiinihappo, on vesiliukoinen vitamiini, joka toimii antioksidanttina elimistössä. C-vitamiini auttaa elimistöä imeyttämään rautaa, ylläpitämään kollageenin tuotantoa, edistämään haavojen paranemista sekä tukemaan immuunijärjestelmän toimintaa. C-vitamiinia löytyy monista hedelmistä ja vihanneksista, kuten sitrushedelmistä, marjoista, paprikoista ja parsakaalista.

Saantisuositus

C-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Aikuisille miehille suositellaan noin 90 milligrammaa C-vitamiinia päivässä, kun taas aikuisille naisille suositellaan noin 75 milligrammaa päivässä. Raskauden ja imetyksen aikana tarvitaan hieman enemmän C-vitamiinia, noin 85-120 milligrammaa päivässä. Suurempia C-vitamiiniannoksia voidaan käyttää tietyissä sairauksissa tai tilanteissa, kuten flunssan hoidossa.

C-vitamiinin puutos ja yliannostus oireet

C-vitamiinin puutos voi aiheuttaa muun muassa väsymystä, tulehdusherkkyyttä, nivelkipuja, ikenien verenvuotoa ja hidastaa haavojen paranemista. Vakava C-vitamiinin puutos aiheuttaa sairauden, joka tunnetaan nimellä keripukki. C-vitamiinin yliannostus voi johtaa mahavaivoihin, ripuliin ja närästykseen. Suuret annokset C-vitamiinia voivat myös vaikuttaa joissain tapauksissa lääkeaineiden tehoon.

Kaupallinen yhteistyö: 
Luontaistukku.fi on kotimainen ja luotettava lisäravinne valmistaja. Ilmainen toimitus ja tukkuhinnat myös yksityisille!

D-Vitamiini

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka auttaa elimistöä imeyttämään kalsiumia ja fosforia ravinnosta ja edistää siten luuston terveyttä. D-vitamiini vaikuttaa myös immuunijärjestelmän toimintaan ja osallistuu solujen jakautumiseen. D-vitamiinia saa pääasiassa auringonvalosta ja tiettyjä määriä myös ruokavaliosta, kuten rasvaisesta kalasta ja D-vitaminoitujen elintarvikkeiden kuten maitotuotteiden ja margariinin kautta.

Saantisuositus

D-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Suomessa suositellaan, että aikuiset saavat vähintään 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Raskauden ja imetyksen aikana suositus on hieman korkeampi, noin 12-15 mikrogrammaa päivässä. D-vitamiinin saanti on tärkeää erityisesti talviaikana, kun auringonvaloa ei saa riittävästi.

D-vitamiinin puutos ja yliannostus oireet

D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa luuston haurastumista, lihaskipuja, heikentynyttä vastustuskykyä sekä mielialan heilahteluita. Vaikea D-vitamiinin puutos voi johtaa osteomalasiaan ja lapsilla riisitautiin. Liiallinen D-vitamiinin saanti voi johtaa myrkytysoireisiin, kuten pahoinvointiin, oksenteluun ja munuaiskiviin. Liiallisen D-vitamiinin saannin riski on kuitenkin pieni normaaliravinnolla.

Kaupallinen yhteistyö: 
Luontaistukku.fi on kotimainen ja luotettava lisäravinne valmistaja. Ilmainen toimitus ja tukkuhinnat myös yksityisille!

E-Vitamiini

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii antioksidanttina elimistössä. Se suojaa solukalvoja hapettumiselta ja edistää siten solujen terveyttä ja toimintaa. E-vitamiini auttaa myös ylläpitämään verisuonten terveyttä ja parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa.

E-vitamiinia saa pääasiassa kasvikunnan öljyistä, pähkinöistä ja siemenistä, mutta sitä on myös hieman lihassa, kalassa ja maitotuotteissa. Suurin osa suomalaisista saa riittävästi E-vitamiinia ravinnostaan.

Saantisuositus

E-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Aikuisille suositellaan noin 8-10 milligramman E-vitamiininsaantia päivässä. Raskauden ja imetyksen aikana suositus on hieman korkeampi, noin 11-12 milligrammaa päivässä.

E-vitamiinin puutos ja yliannostus oireet

E-vitamiinin puutos on harvinaista, mutta sen oireita ovat lihaskipu, heikentynyt vastustuskyky ja hermoston toiminnan häiriöt. Liian suuri E-vitamiinin saanti ei yleensä aiheuta haittoja, mutta erittäin suuret annokset voivat aiheuttaa pahoinvointia, ripulia ja verenvuotohäiriöitä.

Kaupallinen yhteistyö: 
Luontaistukku.fi on kotimainen ja luotettava lisäravinne valmistaja. Ilmainen toimitus ja tukkuhinnat myös yksityisille!

K-Vitamiini

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka on tärkeä veren hyytymisessä. Se auttaa muodostamaan verihiutaleiden aktivoitumiseen tarvittavia hyytymistekijöitä. K-vitamiinilla on myös tärkeä rooli luuston terveydessä, sillä se osallistuu luukudoksen muodostukseen ja ylläpitoon.

K-vitamiinia saa pääasiassa vihreistä kasviksista, kuten parsakaalista, pinaatista, lehtikaalista ja ruusukaalista. K-vitamiinia syntyy myös osittain elimistön omassa suolistossa.

Saantisuositus

K-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Aikuisille suositellaan noin 70-80 mikrogramman K-vitamiininsaantia päivässä. Raskauden ja imetyksen aikana suositus on hieman korkeampi, noin 90 mikrogrammaa päivässä.

K-vitamiinin puutos ja yliannostus oireet

K-vitamiinin puutos on harvinaista terveillä aikuisilla, mutta se voi aiheuttaa verenvuotohäiriöitä ja lisätä luun haurastumisen riskiä. Vastasyntyneillä K-vitamiinin puutos voi aiheuttaa vakavia verenvuotoja. K-vitamiinin liiallinen saanti ei yleensä aiheuta haittoja, sillä ylimääräinen K-vitamiini erittyy elimistöstä.

Kaupallinen yhteistyö: 
Luontaistukku.fi on kotimainen ja luotettava lisäravinne valmistaja. Ilmainen toimitus ja tukkuhinnat myös yksityisille!