Energiansäästölaskuri

Energiansäästölaskuri arvioi paljonko kotitaloudessa on mahdollista säästää sähkölaskussa, kun tekee yleisimpiä energiansäästö toimenpiteitä. Laskurissa on karkeat arviot, joten niiden paikkansapitävyyttä yksilökohtaisesti ei voi pitää faktana. Laskurin avulla voi kuitenkin saada suuntaa antavan tiedon eri säästötoimenpiteistä. 

Kodin energiansäästölaskuri

Syötä nykyiset energiakustannuksesi:

Valitse säästötoimenpiteet:

Arvioitu säästö:

0 €

Energiansäästölaskurin avulla voit laskea kuinka paljon pystyt säästästämään energian kulutuksessa,

Energiansäästön merkitys

Energiansäästö ei ole ainoastaan taloudellinen etu, vaan myös ympäristön ja planeettamme kannalta välttämätön teko. Yhä useammat kuluttajat etsivät tietoa ja ratkaisuja kotiensa energiatehokkuuden parantamiseksi. Energiansäästöllä on monia etuja. Se vähentää sähkö- ja lämmityslaskuja, pidentää laitteiden käyttöikää ja vähentää hiilijalanjälkeämme. Pienentämällä energiankulutustamme vähennämme samalla hiilidioksidipäästöjä, mikä auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.

Miten säästää energiaa kotona?

Lämmitys ja jäähdytys

Lämmitys ja jäähdytys ovat suurimpia energiankuluttajia asunnoissa. Nopeilla muutoksilla, kuten lämmitystermostaatin säädöillä voit jo saada merkittäviä säästöjä aikaan. Varmista myös, että lämmitys ja jäähdytysjärjestelmät on huollettu säännöllisesti. Esimerkiksi ilmalämpöpumppujen suodattimien likaisuus heikentää lämmityksen hyötysuhdetta. Ennen talven tuloa kannattaa myös tarkastaa, että ovi- ja ikkunatiivisteet on kunnossa ja mahdollisesti uusia ne.

Valaistus

Valaistuksen optimointi on myös helppo tapa saada säästöjä energian kulutukseen. Kaikki vanhat polttimot kannattaa vaihtaa nykyaikaisiin LED-polttimoihin. Myös keväällä kannattaa hyödyntää auringon valoa ja pitää ikkunan kaihtimet tai verhot auki. Auringon valo valaisee sisätiloja, sekä myös lämmittää asuntoa.

Laitteet

Kun tulee aika vaihtaa uusia kodinkoneita, niin kannattaa ostaa energia säästäviä malleja. Nykyään energialuokitukset ilmoitetaan selvästi myytävissä tuotteissa. Sammuta laitteet aina käytön jälkeen, äläkä jätä niitä valmiustilaan. Ne kuluttavat jonkin verran sähköä myös valmiustilassa.

Veden lämmitys

Vedenlämmittimen lämpötilan laskeminen muutamalla asteella voi säästää energiaa. Lisäksi voi yrittää totutella vähän normaalia viileämpään suihkuun ja vähentää suihkussa olo aikaa. Käytä suihkuaika tehokkaasti.

Energiatehokkuus ja tulevaisuus

Energiansäästöstä puhuttaessa tulee kuitenkin huomioida, että energiatehokkuus ei ole hetkellinen toimenpide. Vaikka sähkön hinnat siihen saattaa houkutellakkin juuri tällähetkellä, niin tärkeintä on että energiatehokkuuteen pyritään panostamaan ennenkaikkea tulevaisuutta silmälläpitäen. Jokainen energiaa säästävä teko on panostus tuleville sukupolville.

Matkalla kohti hiilineutraaliutta

Maailmanlaajuisesti maat asettavat tavoitteita saavuttaakseen hiilineutraalisuuden tulevina vuosikymmeninä. Tämä tavoite on saavutettavissa vain, jos jokainen yksilö, yhteisö ja yritys tekee osuutensa. Kotien energiatehokkuuden parantaminen on yksi konkreettinen askel tällä matkalla.