Opintotukilaskuri auttaa selvittämään paljonko saat tienata opintojen aikana.

Opintotukilaskuri 2023 ja 2024

Opintotukilaskurilla voit laskea paljonko saat tehdä töitä tai tienata opiskelujen yhteydessä menettämättä opintotukea. Opiskelijoilla on mahdollisuus saada opintotukea rahoittaakseen opintoihin liittyviä kuluja. Opintotuki riittää niukkaan opiskelijaelämään, mutta jos haluat saada vähän lisätuloja on sinun käytävä töissä. Jos käy töissä, on kuitenkin huomioitava ettei tienaa liikaa ja joudu palauttamaan opintotukia takaisin.

Kelan opintotukien tulorajat

Jos käyt töissä samaan aikaan, kun opiskelet kannattaa tarkasti laskea kannattaako sinun ottaa opintotukea ollenkaan tai vain muutamaksi kuukaudeksi. Tulorajoihin vaikuttaa suoraan se montako tukikuukautta aiot ottaa. 

Alle on listattu paljonko saat vuodessa tienata perustuen tukikuukausien määrään. Huomioi, että tulot ovat bruttona, joten käteen jäävä osuus on luonnollisesti pienempi.

 1. tukikuukausi = saat tienata ylimääräistä 35 360€
 2. tukikuukausi = saat tienata ylimääräistä 33 280€
 3. tukikuukausi = saat tienata ylimääräistä 31 200€
 4. tukikuukausi = saat tienata ylimääräistä 29 120€
 5. tukikuukausi = saat tienata ylimääräistä 27 040€
 6. tukikuukausi = saat tienata ylimääräistä 24 960€
 7. tukikuukausi = saat tienata ylimääräistä 22 880€
 8. tukikuukausi = saat tienata ylimääräistä 20 800€
 9. tukikuukausi = saat tienata ylimääräistä 18 720€
 10. tukikuukausi = saat tienata ylimääräistä 16 640€
 11. tukikuukausi = saat tienata ylimääräistä 14 560€
 12. tukikuukausi = saat tienata ylimääräistä 12 480€

Joudunko maksamaan opintotukia takaisin vaikka olen jo valmistunut?

Tämä tulee monesti yllätyksenä juuri valmistuneille opiskelijoille. Jos pääset heti valmistumisen jälkeen töihin, kannattaa huomioida montako kuukautta olet mahdollisesti nostanut opintotukea kyseisenä vuonna, koska valmistumis vuosi käytännössä lasketaan samaan tapaan, kun opiskelisit. 

Sinulle saattaa tulla Kelalta seuraavana vuonna opintotuen takaisinperintä kirje, jos olet tienannut liikaa tukikuukausiin nähden. Tällöin sinun pitää pystyä osoittamaan paljonko olet tienannut sen jälkeen kun olet valmistunut ja tehdä uudelleenkäsittelypyyntö. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pääset välttömöttö pälkähästä vaan uudelleenlaskennassa otetaan huomioon alentavasti saamasi tulot.

Kelan sivuilla on ohjeet ja esimerkki miten aloittamis- tai valmistumisvuoden tulot otetaan huomioon