Ihmisen kehitysvaiheet ikäkausittain

Ihmisen elinkaari voidaan lohkoa eri kehitysvaiheisiin. Riippuen iästä tai ikäkaudesta, tapahtuu erilaisia muutoksia tai kehityksiä kognitiivisesti, sosiaalisesti ja fyysisesti. Alla olevasta taulukosta näet keskeiset vaiheet, mitä eri ikäryhmien kehityksessä tapahtuu.

Ihmisen kehitysvaiheet taulukko (Voit vierittää taulukkoa sivulle mobiililaitteella)

IkäVaihePäätehtäväFyysiset muutoksetKognitiiviset muutoksetSosiaaliset muutoksetKäytäntö
0-1VauvaikäLuottamus vs. epäluottamusNopea kasvu, motoriset taidot alkavat kehittyäHavainnointi ja tunnistaminen, refleksien käyttöKiintymyksen muodostaminen vanhempiinKun elämäsi suurin saavutus on röyhtäisy ja kaikki taputtavat siitä.
1-3TaaperoikäAutonomia vs. epäilys ja häpeäLihasvoiman lisääntyminen, kävelySanaston kasvu, symbolisen ajattelun alkuItsepäisyyden ja itsenäisyyden osoittaminenPieni diktaattori ilman armeijaa
3-6Leikki-ikäAloite vs. syyllisyysMotoriset taidot paranevatFantasiapeli, peruskäsitteiden ymmärtäminenLeikkikavereiden kanssa vuorovaikutusKun jokainen kysymys alkaa 'miksi' ja päättyy 'mutta miksi'
6-12KouluiässäAhkeruus vs. alemmuusKasvupyrähdyksetLoogisen ajattelun kehittyminen, muistin parantuminenRyhmätoiminta, ystävyyssuhteiden arvostaminenKun olet 6, haluat olla astronautti tai palomies. Kun olet 12, tajuat, että haluat olla vain sellainen aikuinen, joka osaa rakentaa IKEA-huonekalun ilman itkukohtausta.
12-18NuoruusIdentiteetti vs. roolien epäselvyysPuberteetti, sukupuoli-identiteettiAbstraktin ajattelun kehittyminenRyhmäpainostus, romanttiset suhteetKun aknen poistaminen peilistä vie enemmän aikaa kuin läksyjen tekeminen.
18-40Varhainen aikuisuusLäheisyys vs. eristäytyminenAikuisuuden fyysinen huippuKorkeamman tason ajattelun vakiintuminenParisuhteet, perheen perustaminenKun tajuat, että 'Huomenna teen sen' on vain aikuisen versio 'Koira söi läksyni'
40-65Keskivaiheen aikuisuusTuottavuus vs. pysähtyneisyysFyysisten toimintojen hidas laskuElämänkatsomuksen ja arvojen syveneminenLasten aikuistuminen, vanhemmuuden rooli muuttuuKun elämäsi suurin seikkailu on etsiä lukulaseja, jotka ovat pääsi päällä.
65+Myöhäinen aikuisuus ja vanhuusEheys vs. epätoivoFysiikan heikkeneminen, terveyskysymyksetMuistin haasteet, elämän reflektointiEläkkeelle jääminen, sosiaalisten yhteyksien muutosKun lompakossa olevat kuvat vaihtuvat lapsista lapsenlapsiin, ja yhtäkkiä karkkipäivä kuulostaa paljon paremmalta kuin kuntosalipäivä
Ihmisen kehitysvaiheet ja kognitiiviset taidot

Vauvaiän kehitys (0-2 vuotta)

Vauvaiässä ihminen kokee merkittävimmät fyysiset ja kognitiiviset muutokset. Vauvat oppivat liikkumaan, kommunikoimaan ensimmäisillä sanoillaan ja ymmärtämään ympäristöänsä.

  • Fyysinen kehitys: Vastasyntyneen vauvan liikkeet ovat refleksinomaisia, mutta 1-vuotiaaksi tultaessa moni lapsi oppii konttaamaan, seisomaan ja jopa kävelemään. Motoriset taidot kehittyvät huimaa vauhtia.

  • Kognitiivinen kehitys: Vauva oppii ymmärtämään syy-seuraussuhteita, muodostamaan muistoja ja tunnistamaan läheisensä. Lapsen aivojen neuroplastisuus on huipussaan, mikä tekee tästä iästä kriittisen oppimisen kannalta.

Lapsuuden kehitysvaihe (2-10 vuotta)

Lapsuus on aika, jolloin yksilö kehittää sosiaalisia taitoja, kouluttautuu ja alkaa muodostaa itsenäistä identiteettiään.

  • Fyysinen kehitys: Lasten kasvu on jatkuvaa, ja he oppivat hallitsemaan kehoaan paremmin, mikä mahdollistaa monimutkaisemmat motoriset taidot, kuten pyöräilyn tai pallopelit.

  • Kognitiivinen kehitys: Lapset alkavat ymmärtää abstraktimpia käsitteitä, kuten oikeudenmukaisuus tai aika. Heidän kykynsä loogiseen ajatteluun ja ongelmanratkaisuun kasvaa.

Murrosikä (11-18 vuotta)

Murrosikä on myrskyisä aika, jolloin nuoret etsivät omaa identiteettiään ja paikkaansa maailmassa.

  • Fyysinen kehitys: Hormonaaliset muutokset johtavat fyysiseen kypsymiseen ja murrosikään liittyviin kehon muutoksiin. Tänä aikana nuori saavuttaa sukukypsyyden.

  • Kognitiivinen kehitys: Nuoret alkavat ajatella entistä abstraktimmin ja kriittisemmin. Heillä on kyky pohtia monimutkaisia kysymyksiä ja muodostaa omia mielipiteitään.

Aikuisuus (19-65 vuotta)

Aikuisuus on vaihe, jolloin ihminen vakiinnuttaa uransa, perustaa perheen ja kasvattaa lapsiaan.

  • Fyysinen kehitys: Aikuisuuden alkuvaiheessa ihminen saavuttaa fyysisen huippunsa. Myöhemmässä aikuisiässä fyysinen kunto saattaa heiketä, ja terveyteen liittyvät haasteet voivat ilmetä.

  • Kognitiivinen kehitys: Monet aikuiset kokevat kognitiivista kasvua ja laajentavat asiantuntemustaan, mutta jotkut saattavat kohdata kognitiivisen heikentymisen merkkejä vanhemmiten.

Vanhuus (66 vuotta ja yli)

Vanhuus on elämänvaihe, joka tuo mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia.

  • Fyysinen kehitys: Vanhenemiseen liittyy usein fyysisiä rajoitteita, mutta moni seniori pyrkii pitämään itsensä aktiivisena ja terveenä.

  • Kognitiivinen kehitys: Vaikka jotkut vanhemmat aikuiset kokevat kognitiivista heikentymistä, monet jatkavat uuden oppimista ja mentaalisten taitojensa käyttämistä.