Auton Arvonalenema Laskuri

Auton arvon alenema laskuri laskee vanhan auton hinnan.

Auton arvonalenema laskuri

Auton arvon alenema laskurin avulla voit laskea paljonko auton hinta laskee vuosissa. Laskuri käyttää arvonmäärityksessä autoalan tiedotuskeskuksen käyttämää laskentamallia, jonka avulla pystytään laskemaan suuntaa antava auton arvo tiettyinä vuosina. Laskuri on rajattu maksimissaan 10 vuotta vanhoihin autoihin

Ensimmäisen vuoden jyrkkä arvonalenema

Yksi yllättävimmistä seikoista auton ostossa on se, kuinka nopeasti uusi auto menettää arvonsa. Jotkut tutkimukset osoittavat, että auto voi menettää jopa 15% alkuperäisestä hinnastaan vain vuoden sisällä. Tämä on usein shokki monille uusille auton omistajille. Kuitenkin tätä voi pitää normaalina osana auton omistamista, ja se on syytä ottaa huomioon autokaupassa.

Tekijät, jotka vaikuttavat arvonalenemaan pitkällä tähtäimellä

Auton arvo ei laske pelkästään ajan kulumisen vuoksi. Muita tekijöitä ovat esimerkiksi:

 • Ajetut kilometrit: Autot, joilla on ajettu paljon, menettävät arvonsa nopeammin kuin vähemmän ajettu vastaava malli.
 • Huoltohistoria: Säännöllisesti huollettu auto säilyttää arvonsa paremmin kuin huoltamatta jätetty. Myös virallisesta huoltoliikkeestä saadulla huoltoleimalla on vaikutusta
 • Vahingot ja korjaukset: Onnettomuudet, kolarit ja muut vahingot voivat merkittävästi alentaa auton arvoa, vaikka se olisi korjattu ammattimaisesti.
 • Malli ja merkki: Tietyt automerkit ja mallit säilyttävät arvonsa paremmin kuin toiset. Esimerkiksi premium-merkit voivat olla arvon säilyttäjiä, kun taas massamarkkinoiden autot voivat menettää arvonsa nopeammin.

Miten minimoida auton arvon aleneminen?

Vaikka arvonalenema on väistämätöntä, on olemassa toimia, joilla voit hidastaa prosessia:

 • Valitse suosittu väri: Vaikka tämä saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, tietyt värit, kuten musta, valkoinen ja hopea, voivat olla jälleenmyynnissä halutumpia ja säilyttää arvonsa paremmin. Jos valitset persoonallisemman värin, kuten vaikka pinkki tai keltainen, voi auton arvo laskea koska markkinat kyseisille väreille on pienemmät.
 • Säännöllinen huolto: Auton säännöllinen huoltaminen ei ainoastaan pidennä sen elinikää, vaan myös säilyttää sen jälleenmyyntiarvoa.
 • Vältä modifikaatioita: Vaikka erilaiset auton modifikaatiot saattavat tehdä siitä ainutlaatuisen ja mielenkiintoisen, ne saattavat vähentää auton jälleenmyyntiarvoa. Ihmiset arvostavat auton ostossa eri asioita. Esimerkiksi jos autoa on tuunattu korisarjalla tai spoilereilla, niin nämä muutokset eivät välttämättä miellytä kaikkien silmää ja lisäksi autoon on saatettu tehdä ylimääräisiä kiinnitysreikiä.

Voiko auton arvo nousta?

Tietyissä tilanteissa auton arvo saattaa jopa nousta. Listasimme alle muutamat poikkeukset:

 • Klassikko- ja harvinaiset autot: Tietyt automallit, jotka ovat historiallisesti merkittäviä tai harvinaisia, voivat nostaa arvoaan ajan myötä, erityisesti jos ne ovat alkuperäiskunnossa ja hyvin säilyneitä. Tällaiset autot ovat usein keräilijöiden suosiossa.
 • Rajoitetut erikoiserät: Jos autosta on valmistettu vain rajoitettu määrä kappaleita tai se on erikoisversio tietyssä maassa, sen arvo saattaa nousta kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti.
 • Markkinamuutokset: Joskus markkinoiden muutokset voivat johtaa tiettyjen automallien tai merkkien kysynnän kasvuun, mikä voi nostaa niiden hintaa. Esimerkiksi tiettyjen raaka-aineiden hinnan nousu voi tehdä vanhemmista malleista, jotka käyttävät näitä materiaaleja, haluttavampia. Esimerkiksi sähköauto buumissa oli ilmiö missä vähän käytetyt autot oli jopa arvokkaampia mitä uudet autot. Tämä johtui siitä, että moottoripolttoaineiden hinnat nousivat ja sähkön hinta oli edullinen. Lisäksi käytetyn sähköauton sai hankittua nopeasti, kun uuden sähköauton tilaamisessa saattoi kestää jopa 1-2 vuotta.
 • Poistumassa olevat mallit: Kun automerkki ilmoittaa tietyntyyppisen auton tuotannon lopettamisesta, kyseisen mallin kysyntä ja arvo saattavat nousta, koska siitä tulee harvinaisempi.
 • Kulttuuriset ja historialliset tekijät: Elokuvien, TV-sarjojen tai julkisuuden henkilöiden vaikutuksesta tietyt automallit voivat tulla kulttimaineeseen, mikä saattaa nostaa niiden arvoa.
 • Taloudelliset tekijät: Valuuttakurssien muutokset, inflaatio ja muut taloudelliset tekijät voivat vaikuttaa autojen arvoon tietyillä markkinoilla.