Laskuri ruokaohjeen suurentamiseen tai pienentämiseen

Ruokaohjeen suurentaminen tai pienentäminen on välillä haastavaa, jos tarvikeaineet tulee mitata annokseen tarkasti. Laskuri toimii ruokaohjeiden ja reseptien suurentamiseen tai pienentämiseen, mutta voidaan käyttää myös muihinkin kertoimella ratkaistaviin asioihin.

Miten reseptiä suurennetaan?

Montako annosta kohtaan tulee se lukema mikä on alkuperäisessä ohjeessa määritelty. On sitten kyseessä ohje neljälle henkilölle tai taikinasta tulee 20kpl sämpylöitä.

Montako annosta haluat kohtaan tulee se lukema montako tai monellekko haluat, että annos riittää tai montako sämpylää haluat tehdä.

Suhdeluku kertoo lukeman millä kertoimella annoskoko muuttuu. Jos annoskokoa pienennetään, niin kerroin on alle 1 ja jos taas suurennetaan niin annoskoko on yli 1.

Tarvikemäärä ohjeessa on alkuperäinen määrä mikä ohjeessa on ja tarvikkeen määrä uudessa annoskoossa kertoo sen määrän mikä se tulee olla haluamassasi annoskoossa. 

Sämpylätaikinan pienentäminen

Esimerkki 1. Sämpylätaikinan ohje 24 kpl.

Laitetaan montako annosta kohtaan siis kappalemäärä 24. Haluan tehdä ainoastaan 10 sämpylää joten lisään montako annosta haluat kohtaan kappalemääräksi 10. Saan suhdeluvuksi 0.42, eli kertoimen sille paljonko tarvikemäärää tulee pienentää.

Alkuperäiseen ohjeeseen tulee 5dl vettä ja 9dl jauhoja, joten lisään ne kohtaan Tarvikemäärä ohjeessa. Tarvike määrä uudessa ohjeessa tarjoaa minulle 10 kappaleeseen sämpylöitä 2,1dl vettä ja 3.8dl jauhoja .

Samaan tapaan jatkuu myös muiden aineksien kohdalla.

Tietokoneella tulostaessasi klikkaa ensin molemmat sivu mainokset alhaalta nuolesta pois