Kilohintalaskuri / Litrahintalaskuri

Arjen säästöjä laskiessa on tärkeä tietää kilo- tai litrahinta, että pystyy paremmin vertailemaan hintoja toisiin tuotteisiin. Kilohintalaskuri auttaa laskemaan kilohinnat. Litrahintalaskurilla saat taas laskettua litrahinnat.

Kilohinnan laskeminen

Kilohinta lasketaan kaavalla
Kilohinta = (hinta / paino)

Kaava laskee kilohinnan yksinkertaisimmillaan jolloin lähtöarvoksi painoon on annettu kg. Jos lähtöarvo on esimerkiksi grammoissa, niin silloin osamäärä pitää kertoa tuhannella, koska 1000g on 1kg.

Miksi on hyvä tietää kilohinta?

Kappalehinta ei välttämättä kerro koko totuutta siitä minkä hintaista itse tuote on. Enemmän kannattaa seurata kilohintoja, koska niistä pystyy paremmin päättelemään mikä on todellisuudessa halvempaa. 

Esimerkki 1. Juuston kilohinta

Kannattaako ostaa juustoraaste pussi vai raastaa juusto itse valmiista juustokimpaleesta.

  • Valio Arkijuusto 750g pala. Hinta 5,59€ / Kilohinta 7,45€
  • Valio Arkijuusto juustoraaste 170g. Hinta 1,65€ / Kilohinta 9.71€

Jos lasketaan, että juustoraastetta otettaisiin 750g, niin silloin juustoraasteen hinnaksi tulisi 7,28€ eli 1,69€ enemmän. Kyseessä on kuitenkin sama juusto, niin miksi et ostaisi kerralla 750g juustokimpaletta ja raastaisi itse.

Litrahinnan laskeminen

Litrahinta lasketaan samaan tapaan kuin kilohinta, mutta yksiköt vaihdetaan vain litroiksi.

Litrahinta = (hinta / litramäärä)

Kaavassa litramäärä on litroina, mutta jos haluat antaa lähtöarvon vaikka millilitroina, niin silloin osamäärä pitää kertoa tuhannella, koska 1l on 1000ml.

Litrahintojen vertailu

Polttoaineasemilla ilmoitetaan polttoaineen hinta aina litrahintana. Se tietysti johtuu siitä, että kaikilla on vapaus ostaa polttoainetta kerralla niin paljon kun haluaa. Samaan tapaan kannattaa myös vertaila muita hintoja, koska usein polttoainettakin ostetaan sieltä missä litrahinta on halvin.

Kannattaa vertailla esimerkiksi juomat, maalit, pesuaineet, liuokset ym. 

Kilo- ja litrahinnat kaupoissa

Nykyään lähes kaikissa tuotteissa on kaupoissa jo laskettu kilo- tai litrahinnat valmiiksi hintalappuihin. Kannattaa siis kaupassa tehdä vertailua näiden pohjalta, niin huomaat pitkässä juoksussa säästäväsi kauppareissuissa huomattaviakin summia.

Tietokoneella tulostaessasi klikkaa ensin molemmat sivu mainokset alhaalta nuolesta pois
kilohinnan laskeminen kilohintalaskurilla.