Tietokoneella tulostaessasi klikkaa ensin molemmat sivu mainokset alhaalta nuolesta pois
Lainalaskuri lainan kuukausierän laskemiseen.

Lainalaskuri kuukausierän laskemiseen

Lainalaskuri on kätevä työkalu, joka auttaa sinua laskemaan kuukausittaisen lainanlyhennyksen ja korkokulut. Voit syöttää lainamäärän, koron ja laina-ajan ja saada nopeasti tarkat laskelmat eri lainavaihtoehdoista.

Lainalaskuria käyttämällä voit helposti vertailla eri lainavaihtoehtoja ja selvittää, mikä sopii sinulle parhaiten. Lainalaskuri auttaa myös ymmärtämään, miten lainan kokonaiskustannukset muuttuvat eri korkotasoilla ja laina-ajoilla.

Muista kuitenkin, että lainalaskurin antamat luvut ovat vain suuntaa-antavia, ja lopullinen lainatarjous riippuu useista tekijöistä, kuten luottotiedoistasi ja muista taloudellisista tekijöistä.

Kuinka paljon lainaa voi saada tai kannattaa ottaa?

Varsinkin isomman asuntolainan määrän kannattaa laskea realistisesti nettovaroista. Pelkät tulot eivät kuitenkaan vaikuta lainan määrään vaan myös kuukausittaiset menot ja muut kulut. Pankeissa lainahakemuksen yhteydessä tehdään riskiarviointi mikä kannattaa ottaa tosissaan. Lainan kuukausierä olisi hyvä olla alle 30 prosenttia nettopalkasta.

Lainan henkilötakaus

Jos lainanottaja ei täytä kaikkia pankin asettamia vaatimuksia lainanoton suhteen on hänellä silti mahdollisuus lainaan henkilötakaajan turvin. Lainan takaaja ottaa osittaisen tai kokonaisen vastuun lainasta, jos lainanottaja ei kykene hoitamaan lainan takaisinmaksua. 

Henkilötakaajana voi olla periaatteessa kuka tahansa, joka sitoutuu maksamaan lainan takaisin, jos lainanottaja ei kykene hoitamaan velvoitteitaan.

Henkilötakauksen edut

Henkilötakaus lisää lainan saantimahdollisuuksia. Erityisesti nuorilla aikuisilla ei ole välttämättä vielä vahvaa luottotietojen historiaa tai omistusta ja tämän vuoksi lainaa voi olla esimerkiksi ensiasuntoa varten vaikea saada.

Lainan hakijalla voi olla Mahdollisuus parempiin lainaehtoihin. Jos lainan hakijalla on vahva ja vakavarainen takaaja on lainan hakijan mahdollista joissain tapauksissa saada esimerkiksi alhaisempi lainan korko.

Myös lainan antajalle, kuten pankille henkilötakaus antaa lisäturvaa takaisin maksun suhteen.

Henkilötakauksen haitat ja uhat

Jos lainanottaja ei pysty maksamaan lainaansa, niin takaaja on vastuussa lainan takaisinmaksusta. Sanomattakin selvää, että tämä rasittaa omaa taloutta. Jos takaaja ei pysty myöskään maksamaan lainaa, niin takaajan luottotiedot saattavat mennä ja sitä kautta vaikeuttaa tulevaisuuteen.

Henkilökohtaiset suhteet saattavat pahimmassa tapauksessa kärsiä, jos takaajana on esimerkiksi perheenjäsen, sukulainen tai ystävä.

Takaus voi sitoa lainasopimukseen useaksi vuodeksi ja näin aiheuttaa ylimääräistä stressiä pitkäksi aikaa.

Autolainan laskeminen lainalaskurin avulla (esimerkiksi sähköautoon)

Monella on varmasti mietinnässä sähköauton ostaminen polttoaineesta johtuvien kulujen vuoksi. Sähköautolaskuri sivuilla olevan esimerkin tapauksessa, missä verrataan diesel- ja sähköauton polttoaineesta johtuvia kuluja voimme laskea paljonko autolainaa olisi mahdollista saada tällä erotuksella.

Esimerkissä 35000km sähköautolla ajava säästäisi 3453,60€ vuodessa ja 287,80€ kuukaudessa dieseliin nähden. Jos tämä summa maksettaisiin lainaa pois kuukaudessa, niin 3% korolla ja 72kk = 6v lainan määräksi muodostuisi n. 19000€. 

Tuplaamalla lainamäärän 38000€ samoilla arvoilla kuukausierä olisi 577€, josta 287,80€ olisi polttoainehyötyä ja noin 290€ kuukaudessa jäisi ns. oman rahoituksen osuudeksi.

Mitä ovat Euribor korot?

Euribor-korot ovat euroalueen pankkien välisille lainoille määritellyt viitekorot, jotka perustuvat euroalueen pankkien tarjoamiin tarjouksiin. Näitä korot käytetään yleisesti myös erilaisten lainojen ja muiden rahoitustuotteiden korkoina, kuten asuntolainojen, kulutusluottojen ja yrityslainojen koroissa.

Euribor-korot määräytyvät päivittäin ja niiden arvo vaihtelee markkinoiden tarjonnan ja kysynnän mukaan. Korot muodostetaan eri pituisille lainoille (esimerkiksi 1 kuukauden, 3 kuukauden tai 12 kuukauden lainoille) ja niiden arvo ilmoitetaan prosentteina. Euribor-korot ovat yleisesti käytettyjä korkoja, koska ne ovat läpinäkyviä ja luotettavia.

Miten Euribor-korot vaikuttavat lainan kuluihin?

Euribor-korot ovat yksi tekijä, joka vaikuttaa lainan kokonaiskustannuksiin. Korkeat Euribor-korot nostavat myös lainan korkoa, mikä tekee lainasta kalliimman. Toisaalta alhaiset Euribor-korot voivat johtaa alhaisempiin korkoihin, mikä vähentää lainan kokonaiskustannuksia.

Euribor koron historia

Euribor korot ovat olleet vahvassa nousussa 2022 Venäjän aloittaman sodan vuoksi. 12kk euribor korko on ollut pitkän aikaa suosituin asuntolainoihin sidottu korkomuoto. Euribor (12kk) on syyskuussa vuonna 2022 ollut 2,218€, kun se vielä 2021 joulukuussa oli -0,502€.

Kaikkia asuntovelallisia tietysti hirvittää nykyiset korot, mutta jos katsotaan taaksepäin, niin miinus merkkisestä Euriborista on päässyt kuitenkin nauttimaan vuodesta 2016 lähtien. Suurin pudotus viimeisen 10 vuoden aikana on tapahtunut vuoden 2009 tienoilla, kun 12kk euribor tippui 5% -> 1,5%. Sitä edelsi vuonna 2005 euriborin nousu aina vuoteen 2009 asti.

Nyt jos verrataan nykyaikaa, niin euribor on tällähetkellä vuoden 2009 tasolla.

Hankitko asuntolainaa? Tässä syy miksi kannattaa harkita korkokattoa

Korkokatto ​​on ehto, joka sisällytetään lainasopimukseen ja joka määrittelee enimmäismäärän, jonka korko voi nousta tietyn ajanjakson aikana. Korkokatto tarjoaa suojaa lainanottajalle silloin, kun korkotaso nousee ja estää lainan kustannusten liiallisen nousun. Korkokatto on yleensä sidottu Euribor-korkoihin, ja sen arvo voi vaihdella eri lainanantajien välillä.

Korkokattoa voidaan soveltaa erilaisiin lainoihin, kuten asuntolainoihin, kulutusluottoihin ja yrityslainoihin. Korkokaton ehtoihin sisältyvät yleensä seuraavat tekijät: korkokaton enimmäismäärä, kuinka usein korkoja tarkistetaan, miten korkoja lasketaan, korkokaton voimassaoloaika ja sen voimassaoloalue.

On tärkeää huomata, että korkokatto ei ole aina saatavilla tai se voi olla kalliimpi kuin laina ilman korkokattoa. Lisäksi korkokatto ei aina tarjoa täydellistä suojaa korkojen nousulta, sillä se voi sisältää rajoituksia ja poikkeuksia. Siksi on tärkeää ymmärtää Euribor-korkojen vaikutukset lainan kuluihin ja harkita huolellisesti eri vaihtoehtoja ennen lainan hakemista.