Kahvilaskuri

Mietitkö kuinka paljon kahvia tulisi annostella, että saisit täydellistä kahvia? Kahvilaskurin avulla keität aina täydellistä ja herkullista kahvia. Optimaalinen kahvin määrä on 60g kahvia yhteen litraan vettä (kahvi.fi)

Kahvilaskuri

Kahvilaskuri laskee kuinka paljon kahvia kupilliseen

Mittaa kahvijauheen määrä oikein ja nauti täydellisesti keitetystä kahvista

Ompas vahvaa kahvia! Seppo keittää aina liian vahvat kahvit!

Nyt voit antaa Sepolle tai kenelle tahansa vinkin tähän laskuriin, niin loppuu kitkerän tai liian laihan kahvin juonti. Optimaalinen kahvin määrä on 60g suodatinkahvia ja 1 litra vettä. Laskuri muuntaa tämän suhteen siihen määrään montako kuppia kahvia haluat keittää tai vaihtoehtoisesti voit valita vesimäärän litroissa.

Jos mieltymys on enemmän vahvempaan kahviin, niin silloin kannattaa valita kahvi paahtoasteiden mukaisesti esimerkiksi tumma paahtona, eikä kahvinpuruja lisäämällä.

Kahvin paahtoasteet

Kahvit luokitellaan paahtoasteiden mukaan. Joissain paketeissa paahtoasteet on merkitty erilaisilla asteikolla ja joissain on jaoteltu suoraan Vaalea paahto, Keskipaahto ja Tumma paahto. 

Vaalea paahto

Vaalea paahto on perinteisin ja yleisin Suomessa käytetty paahtoaste. Vaalea paahto tarjoaa kahvin ystäville mahdollisuuden nauttia pavun luonnollisista ja monipuolisista mauista. Se korostaa pavun alkuperäisiä aromi- ja makuominaisuuksia. Jos valitset laadukasta kahvia, niin silloin kannattaa valita myös vaalea paahtoaste.

Keskipaahto

Keski paahto on suosittu valinta suodatinjauhatuksessa sen tarjoaman tasapainoisen ja monipuolisen makuprofiilin vuoksi. Se yhdistää alkuperäisten pavun makujen rikkauden paahdon omiin syvempiin ja täyteläisempiin makuihin, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan kahvin ystäville, jotka arvostavat monipuolisia ja harmonisia makuelämyksiä. Keski paahtojen joustavuus eri kahvilajikkeiden kanssa tekee siitä ihanteellisen valinnan erilaisiin suodatinkahvinkeittimiin ja valmistusmenetelmiin.

Tumma paahto

Tumma paahto on kahvin paahtotaso, jossa pavut paahtuvat korkeampiin lämpötiloihin ja pidempään kuin vaaleat ja keskipaahtoiset pavut. Tämä paahtotaso kehittää pavun omia makuja voimakkaammin ja antaa kahville syvemmän, täyteläisemmän maun. Se sopii erinomaisesti suodatinjauhatukseen, sillä sen voimakas makuprofiili ja matala happamuus tuottavat rikkaan ja syvän kahvielämyksen.

Veden laatu kahvin keitossa

Veden laatu ja välineiden puhtaus ovat keskeisiä tekijöitä suodatinkahvin laadun ja maun kannalta. Kahvinkeittimeen lisättävä vesi kannattaa aina olla mahdollisimman tuoretta. Pitkään seisonut vesi imee itseensä ympäristöstä erilaisia hajuja ja makuja. Jos haluaa viedä kahvin keittämisen hifistely tasolle, niin vesi olisi hyvä suodattaa vielä ennen kahvinkeittimeen laittoa. Näin saadaan parasta ph neutraalia vettä, mikä korostaa myös kahvin makua entisestään. Vesi kannattaa aina kaataa keittimeen erillisestä kannusta. Näin vältytään kahvipannun likajäämistä ja rasvoista.

Kahvinkeitin kannattaa puhdistaa rasvasta ja kalkkijäämistä joko soodalla, etikalla tai sitruunahapolla. 

Ohjeet kahvinkeittimen puhdistamiseen

Sooda

Annostele soodaa 3 ruokalusikallista litraan lämpimää vettä ja sekoita.

Etikka

Sekoita veden sekaan puolet etikkaa, niin että tulee litra täyteen

Sitruunahappo

Annostele sitruunahappoa 3 ruokalusikallista litraan lämpimää vettä ja sekoita

Kaada seos tämän jälkeen kahvinkeittimeen ja laita keitin päälle. Kun puolet vedestä on valunut pannuun niin sammuta keitin ja odota noin 30 minuuttia. Tämän jälkeen valuta loputkin seoksesta pannuun.

Huuhtele kahvinkeitin vielä keittämällä pelkkää vettä 3-4 kertaa kahvinkeittimen läpi. Tämän jälkeen puhdista kahvipannu.